På besök i Jotunheimen

Dag 35. 8 jan. Fondsbu – Gjendebu
18km 984 möh.

Åter en klar och kall dag på fjället när vi på allvar skidade in i ett av de mest kända fjällområdena i Skandinavien, Jotunheimen. Här i ”jättarnas hem” 240 toppar som är över 2000 meter. Den högsta i Norge och i hela norra Europa, Galdhøpigen mäter 2469 meter över havet.

Innan vi lämnade Fondsbu avnjöt vi frukost med stekt ägg. Till det serverades naturromantiska dikter av A. O Vinje som Solbjørg inlevelsefullt citerade, direkt ur minnet. Det bjöds även på många hjärtliga skratt. Vi har träffat många fantastiska människor under vår tur och där kvalar Solbjørg in utan problem. Tack för gästfriheten och ett fantastiskt värdskap på Fondsbu!

20130209-164328.jpg
Turen mot Gjendebu startade med ett par kilometers skidande på sjön Bygdin. Rejält kallt men när vi kom ut i solen gick det bra att gå i bara underställ då det var helt vindstilla. Därefter väntade en rejäl stigning och efter det lite snällare kupering upp till dagens högsta punkt.

20130209-164434.jpg
Idag startade vi lite senare än vanligt. En positiv sak med det var att vi idag fick uppleva ett magiskt ljus när solen sänkte sig ned under horisonten. De spetsiga fjälltopparna färgades då röda och David får plötsligt fullt upp med kameran.

Den sista biten ner till Gjendebu genom fjällbjörkskogen fick pannlampan guida oss då mörkret hunnit komma. Väl framme i stugan väntade en väldigt glad överraskning. Stugan var varm för i kaminen brann elden. Dom som såg till att det brann var Davids bekanta Lars och Jacob hemma från Taberg samt syster Sara och pappa Sture. Fantastiskt roligt! Efter middagen serverades chokladkaka som transporterats hela vägen över sjön Gjende. Tack till Rakel som bakat!

20130209-164702.jpg
/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s