Ut och njut!

Dag 34. 7 feb. Tyinkrysset-Fondsbu 23 km 1065 möh

Idag har vi åkt skidor igen, det var härligt. Vi var riktigt sugna på att komma igång igen efter två vilodagar. Eftersom vi fyllt på med mat i Tyinkrysset är pulkorna nu betydligt tyngre men dagens sträcka var ganska snäll och vi kunde följa skoterspår hela vägen. Vi har visserligen tagit en del höjd men eftersom det var i jämn beskedlig lutning så gick det smidigt. Därtill har vi fått en lång lättskidad sträcka på sjön Tyin.

Dessutom har vi nu fått riktigt pangväder igen. Klart väder, strålande sol och ingen vind. Visserligen lite kallare men det är ingen fara så länge jag har en Thermo 2 dunjacka från Fjällräven liggande i pulkan. Den är något enastående varm. Termometern visade -22 när vi lunchade men ändå kunde jag sitta och njuta varm och belåten.

Varm och go på lunchen trots 22 minusgrader. Tack för det Thermo 2 downjacket.

Varm och go på lunchen trots 22 minusgrader. Tack för det Thermo 2 downjacket.

Fondsbu turisthytte är egentligen stängd nu och öppnar den 15 februari. Men samtidigt som vi anlände kom det också en skoter från ett annat håll. Det var Solbjørg som ansvarar för driften här på Fondsbu. Hon skulle precis ta en paus från arbetet med att kvista vinterlederna och bjöd in oss på kaffe. Solbjørg visade sig vara ett sprudlande energiknippe som verkligen brinner för fjällen, Fondsbu och mötet med andra människor. Det var inget snack utan hon slog på strömmen och värmen i ett rum i den egentligen stängda turisthyttan. Är inte det service och gästfokus så säg! Vi kände oss som hemma på direkten trots att det var släckt och kallt när vi kom. Allt hänger på bemötandet. Nu ska vi bara stanna här en natt tyvärr men hit ska jag definitivt återvända. På vintern kan man åka bandvagn (beltebil på norsk) hit och på sommaren går det bilväg ända fram till dörren. Det finns resturang och du befinner dig mitt i en fantastisk fjällmiljö med djupa dalar och höga berg runtomkring.

Underbar solnedgång på Fondsbu.

Solnedgången ikväll var sagolik och på bilden kan de se hur 2000-meters topparna solar sig i dagens sista strålar

”Ut och njut!” är enkelt att säga men inte alltid så lätt att få till. Det är mycket som ska hinnas med i vardagspusslet och många gånger blir tröskeln ut till skog och mark lite för hög för att klivet skall tas. Man blir lätt lite bekväm och kommer på en massa andra livsviktiga saker som man egentligen borde göra istället, särskilt de gånger då vädret inte är det bästa. Paradoxalt nog är det dock så att vädret upplevs som allra värst när man är inne och tittar ut. Väl ute brukar man inse att det trots allt inte är så farligt.

Vi hoppas att vi med denna hemsida kan få inspirera dig och sänka din tröskel ut till skog mark. Det behöver verkligen inte vara att viga månader åt en långtur utan vi vill lika mycket inspirera till de vardagsnära turerna. En skogspromenad, en extra sväng på väg hem från jobbet eller en skidtur. Kanske att du sedan när det blir helg packar ner några vedklampar, en varm tröja och något att grilla. Svårare behöver det inte vara och tycker du att det tar för mycket tid tycker jag att du ska se det som en investering. En investering i dig själv, i ditt eventuella sällskap på turen och i naturen.

Vill du utöver denna hemsida få lite inspiration kan vi rekommendera norska ut.no Ett otroligt bra verktyg om du planerar att gå på tur i Norge, där finns en massa information och detaljerade kartor. På svenska utsidan.se kan du läsa om många turer som görs i Sverige. Vill du få inspiration till egna turer och förslag på ledarledda turer kan du kika in på såväl den Norska som den Svenska turistföreningens hemsidor. Är du lite mer inriktad på kondition kan jag tipsa om elitskidåkaren Erik Wickströms blogg där han skriver vitt och brett om träning, elitskidåkning och om att få ihop vardagen.

Jag önskar dig en fin tur!

Vill du se bilder från turen har jag nu skapat en ny flik under vilken jag sammanställer alla bildgalleri.

Både jag och Niclas har för övrigt pratat i radio de senaste dagarna. Niclas i Radio Dalarna och jag i Radio Jönköping. Du finner länkar till alla våra pressklipp här.

/David

Annonser

2 thoughts on “Ut och njut!

  1. Att följa er är som att ha en jättelång julkalender. Avslutar varje dag med att kolla in hur det gått för grabbarna =) Kram från Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s