Fina vilodagar i Tyinkrysset

Dag 33. 6 feb. Vilodag i Tyinkrysset.

Efter två härliga vilodagar i Tyinkrysset är vi nu åter redo att spänna på oss skidorna och bege oss in i det mytomspunna Jotunheimen i morgon.Tyinkrysset är ett litet samhälle mellan fjällområdena Filefjell och Jotunheimen i Oppland fylke. Redan 1739 byggdes körbar väg över Filefjell som sammanlänkar östra och västra delarna av Norge. Idag kallas den för E16 och är den viktigaste och minst väderkänsliga vägen mella Oslo och Bergen. Så du tar dig enkelt med bil till Tyinkrysset som ligger cirka 255 kilometer från Oslo och 75 kilometer från närmaste flygplats i Fagernes. Läs mer om hur du transporterar dig hit på bästa sätt här.

Kvällsbelysning Foto:David Erixon

Kvällsbelysning Foto:David Erixon

Tyin- Filefjell, som området också kallas, är ett vackert fjällområde med oförstörd natur och en enastående utsikt. Från toppen av Børrenøse (1280 möh)sägs det att man kan se inte mindre än 30 toppar som är högre än 2000 meter över havet.

Att göra
Vintertid är detta ett paradis för dig som gillar skidåkning. Oavsett om du vill att snön ska vara pistad, pistad med spår i eller fluffig och knädjup. Det finns över 250 kilometer skidspår i björkskogen och uppe på kalfjället. Spår av hög kvalitet för både klassisk- och skateåkning. Under jul och påsk pistas spåren dagligen om vädret tillåter. Spårkarta hittar du här.För den som föredrar alpin åkning finns 14 nedfarter som du enkelt når med hjälp av de fem liftarna. Totalt 17 kilometer nedfarter och en fallhöjd på 450 höjdmeter. Det finns flera områden som erbjuder offpistskidåkning på såväl kalfjäll som i björkskogen. Pistkarta hittar du här.Gillar du bättre att gå än att åka lift upp så är Tyinkrysset en bra utgångspunkt för att nå flera toppar med härlig skidåkning. Vintertid arrangeras också kurser i kiting och turer med hundspann.Tyin- Filefjell är en perfekt utgångspunkt för turskidåkning på fjället, oavsett om det gäller dagsturer eller längre turer med övernattning i DNT stuga. Söderut finns stugor som Sulebu och Bjordalsbu och väljer du att skida norrut, in i Jotunheimen, finns stugor som Fondsbu, Gjendesbu och Gjendesheim att övernatta på.

22-24 februari i år arrangeras festivalen Snøfilm. Den är gratis och riktar sig till hela familjen. Då kan man varva åken i pisten med en avkopplande film som berör temat snö. Filmerna visas på olika scener i Tyin- Filefjell men den mest spektakulära bör bli utomhusbion på toppen av Børrenøse. Vid klart väder kommer fullmånen att göra biobesökarna sällskap.

Under årets varmare månader erbjuder området vandring i toppklass med höga toppar och vackra vyer. Tyin- Filefjell utgör den södra infarten i Jotunheimen och marknadsför sig självt som ”Jotunheimen solsida”. Även fiske och klättring är populära aktiviteter på sommaren.

Boende
I området Tyin- Filefjell finns flera olika typer av boendealternativ. Allt ifrån eget rum med hotellstandard till bädd i flerbäddsrum.Under våra dagar här har vi bott på charmiga Filefjellstuene i egen stuga, fullt utrustad med alla tänkbara bekvämligheter. Den öppna spisen är en extra lyx och ingår precis som utsikten i priset.

I restaurangen kan du avnjuta samtliga av dagens måltider. All mat lagas från grunden och lokala råvaror används så långt det är möjligt. Därför blir maten till stor del årstidsanpassad. För att komplettera smakupplevelserna komponeras det ihop passande dryckespaket till måltiderna. Filfjellstuerna ligger med ski in -ski outläge. I källaren ligger puben, perfekt för den som vill koppla av efter en dag i skidbacken.

Fina viner Foto:David Erixon

Fina viner
Foto:David Erixon

Så funderar du på en skidsemester till vinterparadiset där allt är möjigt kan Filefjellstuene och Tyin- Filefjell vara platsen för dig.

Spana gärna in nedanstående bildgalleri och se hur vi haft det. Klicka på någon av bilderna för att se ett bildspel.

/Niclas

Annonser

2 tankar om “Fina vilodagar i Tyinkrysset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s