Vi summerar den tredje etappen

Dag 32. 5 jan. Vilodag i Tyinkrysset.

Vi njuter av två vilodagar på Filefjellstuene i Tyinkrysset. Vi har sagt det förut och det låter lätt lite klichéaktigt men det är verkligen lyxigt med vardagens annars så självklara bekvämligheter. Att kunna gå på toa inomhus, ha tillgång till rinnande vatten när som helst, till och med varmt vatten. Utan problem kunna torka fuktiga kläder. Jag kan inte säga att jag saknar dessa bekvämligheter när vi är ute men jag njuter verkligen av denna lyx när vi är inne. En lyx som större delen av världen inte har tillgång till.

Vi har nu varit på tur i en månad och avverkat 549,9 km. På ett sätt känns det som att det var igår vi startade men nästa gång känns det otroligt avlägset. Att höra vågskvalp och gå i t-shirt som vi gjorde en av de första dagarna det känns verkligen långt bort.

Hardangervidda levererar Foto:David Erixon

Hardangervidda levererar
Foto:David Erixon

Sedan vi lämnade Haukeliseter har vi alltså korsat Hardangervidda och gått igenom Skarvheimen, eller Nordfjella som det också kallas. Vi har lärt oss att Europas största bergsplatå, Hardangervidda, bjuder på många vackra vidsträckta vyer. Men även bjuder på en och annan backe. Skarvheimen kände vi inte till sedan tidigare och dess vilda vackra dalar imponerade verkligen på oss.

På väg till Tyvinkrysset kunde vi i norr skåda några av de jättar som väntar oss på torsdag när vi skidar vidare in i jättarnas hem, Jotunheimen. Väderprognosen ser för tillfället riktigt lovande ut och vi ser verkligen fram emot att ta oss an Jotunheimen. Förhoppningsvis blir vädret så bra att vi även kan ta en finvädersdag och gå upp på någon av topparna för att verkligen få smaka på vyerna.

Här nedan kan du se ett bildgalleri som visar lite smakprov på hur vi haft det på vår tredje etapp. Klicka på någon av bilderna för att få upp ett bildspel.

Imorgon kommer vi berätta lite mer om Filefjellstuene, Tyinkrysset och Tyin- Filefjell, närområdet där vi nu befinner oss.

Vi skrev ju förresten igår att vi idag skulle träffa ett journalistteam från Sverige. Det gjorde vi och det var supertrevligt och gick bra. Mer om detta kommer när artikeln är klar.

/David

Annonser

9 tankar om “Vi summerar den tredje etappen

 1. Ni verkar ha det riktigt gött! kämpa på 🙂 När jag tittar på bilderna hör jag bara Olle Mobergs röst i huvudet som citerar en gubbe: ”Dette er friluftsliv for sjelen min”. Ha en fortsatt trevlig resa!

  Med vänliga hälsningar Maria fd Praktikant på Storulvån i höstas.

 2. Följer er framfart med mycket nöje. Imponerande upplägg för att följa er och underhållande/lärorikt innehåll.
  Jag är väldigt spänd på era erarenheter av Brunton panelen (de va egentligen de jag googlade, å hittade er) och hur ni ordnar strömförsyningen. Har själv använt mig av en mindre variant för att ladda batterier till kamera och gps i Amazonas å Söderhavet. Där funka de hur bra som helst.
  Nu har jag bosatt mig i Kirkenes å turar mycket här. Att ha ström så de räcker vintertid är en utmaning. Går ut ifrån att ni inte förlitar er på panelen som strömkälla nu? Har ni fått nån ström från panelen nu i januari? Har ni lagringsbatteriet intill kroppen eller ligger de i pulken?
  Kom g¨rna förbi på kaffe å välförtjänt bulle om ni har lust å gå Norge på bredd också.

  • Jag skulle säga att den funkar väldigt bra. Vi har ju med ett så kallat sustainbatteri. Om det har varit tomt har vi kunnat fylla det till hälften en solig dag i Januari. Detta genom att ha panelen liggandes på pulkan när vi skidar och optimalt vänd mot solen när vi lunchar. Det laddar även när det är moln framför solen men då blir så klart effekten sämre.

   Sustainen ligger i pulkan. Vi har hela tiden haft tillräckligt med ström men om den börjat tryta skulle jag burit batteriet nära kroppen eftersom det brukar göra att batteri fungerar bättre. Som en parentes kan nämnas att för själva solpanelens skulle är det så att den fungerar bättre ju kallare det är, förutsatt att solinstrålningen är densamma.

   Vi brukar oftast komma åt ett vägguttag en gång i veckan och då fyller vi på sustainen för fullt och sedan stödfyller vi den efterhand.

   Vi att skriva ett utförligt inlägg framöver om solpanelen och sustainen men jag hoppas att detta svar nog så länge. Hör bara av dig annars om du har någon
   mer specifik fråga så svarar vi när vi har möjlighet.

   Tack för kaffeerbjudandet men det blir en lite väl lång avstickare…

   /David

 3. Vilka bilder! Och fantastiskt bra skrivet. Jag är fast. Kommer att läsa varenda ord ni skriver under er resa.
  Barbro Bobäck. (Magnus mamma)

  • Vad kul och höra att läser det vi skriver, tusen tack för komplimangen. Vi hoppas kunna inspirera och berätta även under fortsättningen av turen.

   Vänliga hälsningar
   Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s