Vildren och människomöte

Dag 29. 2 feb. Bjordalsbu – Eldrevatnet 17,8km 1237 möh.

Idag har vi stött på både vildren och människor på vår tur. För oss känns båda lite unikt. Självklart fler renar än människor.

När vi lämnade Bjordalsbu gjorde vi det inte längs med den på kartan föreslagna vinterleden mot Breistølen och Sulebu. Vi valde en annan väg via Øljusjøen och Eldrevatnet på vår väg mot Sulebu istället. Varför? Jo både för att det är en kortare väg och för att den är mindre kuperad med gång på sjö.

20130202-190917.jpg
Men varför går inte vinterleden alltid där istället kan man undra? Som vi tidigare varit inne på handlar vägval först och främst om säkerhet. De föreslagna och utmarkerade lederna ska vara så säkra som möjligt då det färdas mycket folk där. Väljer man att hålla sig utanför lederna kan det också innebära ett större säkerhetstänk. Vår rutt innehöll ett brantare parti som var skidtekniskt krävande samt en passage över en reglerad sjö vilket kräver iskunskap.

20130202-191041.jpg
På vår färd fick vi på långt håll uppleva en stor hjord renar. Genom kikaren uppskattade vi det till ett par hundra djur. En mäktig syn. Fjället är renens hem och vi är besökare. Det är viktigt att alltid visa renar största hänsyn. Renen har flykt som enda försvarsmekanism mot upplevda hot och är mycket lättstressad. Känner den sig hotad springer den. Det kostar energi och sökandet efter föda blir lidande. I maj då kalvarna är små är renen extra känslig för störningar. Gå därför aldrig nära en flock renar, inte ens för att fotografera!

Nästa halvunika däggdjursmöte var en människofamilj som var ute på tur. Blott de åttonde personerna vi möter ute till fjälls under turen. Alltid trevligt att snacka med folk som känner fjällområdet. Det leder ofta till mycket information, tips och idéer.

Nu ligger vi i tältet och har precis avnjutit middagen. Blå Band Expedition Meal Thaikyckling med ris och grönsaker fick det bli. Smakade fint.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s