Nytt höjdrekord!

Dag 28. 1 feb. Lungdalshytta – Bjordalsbu 18,5km 1571 möh

När vi startade i morse höll solen på att gå upp på ena sidan och månen var på väg att försvinna på den andra. Mellan himlakropparna rörde sig ett par molntussar som färgades rosa av den stigande solen. Naturen har en förmåga att ofta bjuda på scener som verkligen gör avtryck. Men dom måste upplevas på plats ute, med alla sinnen. Känna kylan bita i kinderna, se färgerna på himlen och samtidigt höra endast tystnaden. Fiktion framför en skärm kan aldrig ersätta den äkta varan. Men har man en gång upplevt naturen kan bilder snabbt framkalla känslan av hur det är att vara där ute.

20130202-131513.jpg
Dagens etapp har gått i en enda riktning och det var uppåt. Vi startade på 1100 meter över havet och passerade högsta punkten vid 1604 meter över havet. Nytt höjdrekord på turen!

I Norge och även i Alperna anges alltid avstånd på skyltar och kartor i tid istället för i sträcka. Det har med den ytterst varierade topografin att göra. Det är stor skillnad att gå 10km på platt fin stig mot att gå samma sträcka i kuperad blockterräng. Tiden är beräknad på en genomsnittsvandrare. Pauser är ej inräknade. Vad som är en lämplig dagsetapp varierar självklart mellan olika personer. Runt 5-6 timmar passar dock de flesta.

I svenska fjäll anger man istället avstånd i kilometer. Troligtvis för att våra fjäll är ”snällare” och mindre kuperade. För att få en uppfattning om hur lång tid en sträcka kommer ta brukar det vara lagom att beräkna 3 kilometer per timme i snitt.

Fjällområdet vi nu rör oss i är nu allmänt känt som Skarvheimen. Men fjällområdet norr om Bergensbanan (där Finse 1222 ligger) upp till Jotunheimen saknade länge namn. På initiativ av DNT och NRK genomfördes 1995 en namntävling. Förslagen strömmade in och när omröstningen var klar stod det klart att förslaget Skarvheimen segrade. Bland sakkunniga ansågs även förslaget bäst lämpat då det finns inte mindre än 18 fjäll i området med ”skarv” i namnet. Dessutom kallas fjällripa på många platser för just Skarv.

Vi syns!

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Nytt höjdrekord!

  1. Fjellområdet heitte Nordfjella lenge før 1995, og det er fortsatt navnet som vert brukt både lokalt og i all offentleg forvaltning. Det er bare DNT som ikkje har annerkjent dette navnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s