Väderfasta Vestredalsvatnet

Dag 26. 30 jan. Väderfasta Vestredalsvatnet

Idag är vädret precis så dåligt som vi hade tänkt att det skulle vara. Så igår kväll valde vi tältplats med omsorg för att komma undan den väntande hårda vinden. En rejäl mur byggdes också som skydd för sydöstan.

Vinden ruskade om tältet rejält. Det var fortfarande mörkt och i pannlampans sken kunde jag se hur snön for förbi vertikalt utanför tältet. Som om snön kom från vänster istället för från himlen. Inte läge att bege sig ut på kalfjället.

Fast klockan var sex på morgonen fick vi inte krypa ner i sovsäcken igen. Vinden hade vridit till sydväst och en ny mur behövde byggas för att skapa lite lä. Vi hittade bra vindpackad snö att gräva block av och en timme senare stod en ny mur redo.

Vid val av tältplats är det viktigt att hålla koll på vindriktningen och var potentiellt skydd undan vinden går att finna. Men man ska samtidigt ha i åtanke att det är på läsidorna som den vindtransporterade snön hamnar.

Den kortsida av tältet i vilken man har fötterna är något lägre och placeras därför med fördel mot vinden. Tunneltältet som vi använder, Fjällrävens Akka Endurance 3, är konstruerat så att vinden då passerar tältet smidigt. Tältet är även utrustat med bågkanaler med plats för dubbla tältbågar. Detta gör tältet ännu mer stabilt och vi känner oss trygga trots den starka vinden.

niclastältar

När muren var förstärkt var det dags för frukost. Till frukost äter vi 3 deciliter müsli och en halv liter nypon- eller blåbärssoppa var samt lite hårdbröd med mjukost. Första dagarna på turen kändes detta lass övermäktigt att sluka. Nu, nästan en månad senare, känns det på gränsen till för lite.  Efter frukostbestyr fick vi däremot krypa ner i säcken igen.

Dagen har varit väldigt avslappnad och skön. Vila för kroppen. Vi har rullat en del tärning, fikat minst fyra gånger och pratat om kommande vägval utifrån kartan. Utanför tältet ryter vinden. Inne i tältet strömmar ”Sommar, Sommar, Sommar” ut ur hörlurarna. Dags för ett nytt avsnitt av P1 Sommarpratarna.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s