Med vind i seglen på Finse 1222

Dag 24. 28 jan. Vilodag på Finse 1222

Idag har vi haft en maxad vilodag. Fast den har innehållit allt utom vila. En annorlunda aktivitetsdag skulle man kunna säga. Men vi har också hunnit med att njuta av en fantastisk frukostbuffe, välsmakande 3-rätters middag och uppfriskande bastubad.

Krämig sparrissoppa med parmesankrutonger Foto:David Erixon

Krämig sparrissoppa med parmesankrutonger Foto:David Erixon

För tillfället befinner vi oss på högfjällshotellet Finse 1222 som ligger mitt på Hardangervidda. Ett mycket speciellt ställe. Hit tar man sig endast med tåg, cykel, skidor eller promenerandes. Detta skapar en unik känsla av att vara avskärmad från omvärlden.

Finse 1222 har en lång historia. Hotellet startade redan 1909 då den nya järnvägen mellan Christiania (Oslo) och Bergen stod klar. Dels var behovet av en övernattningsplats stort för arbetet med järnvägen men skapandet av den medförde även att fjällområdet blev tillgängligt för turister som ville uppleva den vackra naturen mitt på Hardangervidda.

Finse 1222 har även en dramatisk historia. Under andra världskriget anlände tyska trupper redan 1940 och tog platsen i beslag vilket medförde att brittiska Royal Air Force släppte bomber över området som skadade byggnaderna svårt. Men allt reparerades. Nu, över hundra år efter starten, är Finse 1222 ett förstklassigt hotell med unika möjligheter till aktiviteter och möten med naturen och kulturen.

Expedition i fokus
Redan sedan starten 1909 har expedition varit en stor del av Finse 1222. Området beskrivs ofta som ett Antarktis i miniatyr och har använts av storheter som Shackelton, Nansen, Amundsen och Gran för att förbereda polarexpeditioner.

Även nu i modern tid används Finse som träningsarena för olika typer av vinterexpeditioner. Här arrangeras också varje år äventyrsfestivalen Expedition Finse. En inspirerande miljö för alla som är sugna på att ge sig ut! Tyvärr missar vi denna tillställning då den går av stapeln 8-10 februari.

På Finse finns en autentisk kopia av Framheim. Det var Roald Amundsens bas på Antarktis som användes som utgångspunkt för hans expeditioner på Sydpolen. Här kan du verkligen känna historiens vingslag och uppleva hur en äventyrare levde i början av 1900-talet.

Sommar på Finse 1222
Förutom vandring i toppklass på mängder av markerade leder erbjuder Finse fantastisk cykling. I samband med järnvägsbygget av Bergensbanan anlades en anläggningsväg 1894. Denna så kallade Rallarvägen från Haugstøl i öst till Flåm i väst är 8 mil lång. Under turen får du uppleva det mesta av norsk natur. Från högfjäll, floder och vattenfall till det mäktiga fjordlandskapet.

Cykel hyr du smidigt på Finse 1222 och lämnar den åter när du ankommer till Flåm. Sedan reser du enkelt och bekvämt åter med tåg. En aktivitet som passar alla.

Vinter på Finse 1222
Vintertid kommer människor mest hit för att gå på tur. Finse 1222 är en knutpunkt i vandringsnätet och härifrån går det att göra mängder av turer. Varför inte ett besök på Hardangerjøkulen 1863 möh som är Norges sjätte största glaciär på fastlandet. Den 17 maj ringlar kön lång upp på glaciären då många vill fira nationaldagen med en fin skidtur.

Precis utanför dörren till Finse 1222 ligger Finsevann. Öppna landskap med jämna vindar. Ett mecka för all form av skidåkning med segel.

 

Instruktör Mikael har bra tryck i seglet Foto:David Erixon

Instruktör Mikael har bra tryck i seglet
Foto:David Erixon

 

Finse 1222 är centrum gör skidsegling i Norge. En kul aktivitet för den som gillar fart och ett smidigt transportsystem över fjällvidderna. Motor är vinden. Tyst och helt miljövänligt. Skidseglel används av många polarfarare exempelvis 2007 då Børge Ousland korsade Arktis.

Idag fick vi vara med på en kurs i skidsegling. Det påminner om kiting men har kortare linor vilket förenklar manövreringen. Även stursystemets utformning och därmed teknik skiljer sig något. Efter att först tränat på att manövrera seglet och plocka ner det gåendes på fötter var det sedan dags att ta på skidor. Inlärningskurvan är brant och det går snabbt att få kläm på hur man ska göra för att manövrera seglet i stort. Men för att helt kunna behärska tekniken att styra sin färdväg mot vinden och smidigt kunna vända med fart behövs en del träning. Små känsliga rörelser får stor betydelse för hur seglet beter sig i vinden. Denna aktivitet är mycket rolig och vi blev alla bitna. Kursen startade 11.00. Först vid 16.30 kollade vi åter på klockan och tyckte då att det var dags för mat. Tänk att vind ändå kan vara så roligt!

Skidsegel är ett utmärkt verktyg för den som snabbt vill ta sig fram över vidderna. Men på just denna tur väljer vi att göra det helt för egen maskin. Vi vill att det ska ta tid. Då är chansen som störst att hinna uppleva resan, för det är den som är målet!

Tack vare vår duktiga instruktör Mikael har nu både jag och David licens för skidsegel.

Då vi på kvällen gick i trappen ner till bastun hörde vi ett bekant ljud. Vi öppnade en dörr och mycket riktigt. Det var ljudet av en studsande pingisboll! Självklart fick vi därför lov att avsluta kvällen med några pingismatcher.

Den härliga atmosfär som skapas av historiens vingslag, känslan av enskildhet från omvärlden och den goda servicen är svårslagen. Detta i kombination med fantastiska matupplevelser och en unik natur gör att Finse 1222 är ett nytt smultronställe på vår karta. En trygg plats att återvända till.

Vi har gjort ett litet bildgalleri över våra dagar här. Klicka på någon bild för ett bildspel och låt dig inspireras.

 

/Niclas

Annonser

4 tankar om “Med vind i seglen på Finse 1222

  1. Man blir verkligen inspirerad av att besöka Finse 1222 när man tittar på alla vackra bilder. Ser ut att vara en plats där det finns något att göra för alla. Ni verkar fylla era dagar med upplevelser för både kropp och själ. Har besökt Flåm som ni skriver om och åkt Flåmsbanan. Otroligt vackert ställe och en upplevelse i sig att åka tågbanan. Man bör även passa på att ta en tur på Aurlandsfjorden när man är där. Ha det fortsatt gott på turen, så hörs vi. Kramen på er de luxare 🙂

  2. Vi ved Finse 1222 vil veldig gjerne takke for besøket. Det var veldig hyggelig å ha dere her. Vi ønsker dere lykke til videre på turen. Håper å se dere på Finse igjen engang i snarlig fremtid. Og takk for fantastisk omtale om oppholdet her, vi har veldig lyst til å bruke et par av bildene om vi får lov? Vi krediterer selvfølgelig.

    Vennlig hilsen alle ved Finse 1222

  3. hej hej grabbar. Jag följer med lika delar spänning och avundsjuka er fortsatta färd i Norge. Jag noterade att ni kommer att passera Rondane nationalpark på er rutt och undrar när ni tror att ni kommer att vara i dessa trakter, det är nämligen så att jag ska dit i slutet av februari till en vän som hyrt stuga mellan 15 till 22 februari. Hade varit sjukt kul att skida med er en dag eller så, ma råkes//Tommy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s