Uppfinnar-Jocke släpps lös

Dag 22. 26 jan. Kjeldbu-Midnutvatnet 16,3 km 1323 möh

Jag tycker att det är jättekul att laga saker. Eller fundera ut hur man kan göra dom bättre. Hittills under turen är det två saker som jag är extra nöjd över att ha fixat.

20130127-123236.jpg
Det första som började krångla var min häl. Jag fick ont i hälsenan en bit in på andra etappen och blev riktigt nervös. En inflammation skulle kunna fördärva hela turen. Det visade sig göra mest ont när jag hade pjäxan på mig så jag misstänkte att problemet låg där. Boven i dramat verkade vara att hälkappan tryckte på hälsenan. Förmodligen eftersom jag lagt i en extra sula som gjorde att hälen satt lite högre än vad som var tänkt. Med felorsakerna konstaterade var det bara att försöka hitta en lösning. Jag började med att plocka bort den extra sulan. Sedan tejpade jag fast en bit liggunderlag längst ner på hälen så att foten skulle åka framåt och minska trycket på hälsenan ytterligare. Skidade sedan med löst knutna pjäxor och korta steg för att ytterligare minska trycket. Efter några dagar mådde hälen och jag bra igen och nu skidar jag åter med knutna pjäxor och långa steg. För att minimera återfall kör jag nu dock med bara en sula och jag har skurit bort lite i skon för att vara helt på säkra sidan.

20130127-123353.jpg
Den andra grejen jag modifierat är mina bivackskor. Det är ett slags duntofflor med liggunderlagssula som jag tar på mig när det är färdigskidat för dagen. Det är väldigt skönt att få ta av sig pjäxorna och ta på sig torrt och varmt. När det var -30 blev jag dock ändå kall om fötterna, detta när jag stod upp eller satt ned med fötterna på marken. Jag behövde alltså bättre markisolering och har därför offrat en bit av mitt ena liggunderlag för att göra ett par extra sulor att lägga i. Dessutom fick jag ju ett par över från pjäxorna så nu behöver jag aldrig bli kall ens om det är -30, det känns bra.

Detta är som sagt något jag tycker är väldigt kul med att vara på långtur och innan den är över har vi säkert hittat på en massa andra fiffiga saker också.

Idag har vi gått i 10 cm nysnö hela dagen och fått jobba lite mer för kilometrarna än tidigare. Framförallt den som går först har det tyngre så det brukar vi turas om med. Vi har tagit en hel del höjd idag och befinner oss nu nära Hardangerjøkulen som är en av Norges större glaciärer. I morgon ska vi passera alldeles intill den och hoppas på bättre sikt så att vi får se den ordentligt. Målet för morgondagen är hotellet Finse 1222 där vi ska duscha, basta, äta trerätters och njuta frukostbuffé. Det är de Luxe!

Kan för övrigt upplysa om att Hardangervidda inte endast är en platt vidd utan består utav ganska många backar också. Igår passerade vi dock stora, flacka och vidsträckta fjällområden vilket du kan se på detta panorama.

20130127-123634.jpg

/David

Annonser

4 thoughts on “Uppfinnar-Jocke släpps lös

  • Ok finns det en sådan. Det var ett verkligen ett sammanträffande. Handlar den om kusligheter eller? Du får ju inte heller missa den som Hans Rosenfeldt skrivit om jämtlandstriangeln, Fjällgraven. Har inte läst sen själv.

   /David

 1. Mycket trevligt att följa er tur! Känner stolthet som medical advisor över Davids hälseneterapi. Lycka till framgent!

  • Hade aldrig fått till den terapin utan den digra utbildningen från dig min medicinska rådgivare. Var lite nervös ett tag för hälen men nu känns det skönt att det löst sig.

   /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s