Blåsigt på väg till Finse

Dag 23. 27 jan. Midnutvatnet – Finse 13,8km 1222möh

Ämnet har berörts i föregående inlägg och det kommer säkerligen att beröras i framtida inlägg. Det är kontrasterna som gör det!

Imorse vaknade vi i tältet vid Midnutvatnet. I sovsäcken är det som i en egen värld. Där är det varmt och behagligt. Sticker man ut ansiketet i öppningen på sovsäcken får man direkt ta del av den egentliga kyla som råder. Att kliva upp blir därför ofta en utdragen historia. Men väl ute ur säcken blir mötet med kylan uppfriskande och när man kommit i dunkläderna, denna skyddande sköld, kan morgonens rutiner med frukost och andra bestyr fortlöpa.

David har hamnt i Blåsväder

David har hamnt i Blåsväder

Utanför tältet var det blåsigt, snöigt och ganska milt. Vi som hittills bara upplevt sol, vindstilla och bitande kyla. Skönt att få prova något nytt. Med vinden i ryggen och snön yrandes utanför huvan satte vi kurs norrut mot Finse. Bitvis var det nollsikt. Orienteringen försvåras avsevärt när man inte kan läsa ut något av terrängen. Tack vare kartstudier och koll på vädersträck med hjälp av kompass så hade vi huvudriktningen klar. Med på turen har vi en GPS och det är ett skönt hjälpmedel som ger direkt feedback på vart vi befinner oss och i vilken rikting vi färdas. Den är också bra att ha vid finorientering då siken är dålig. Det är bra att ibland få träna sig i att orientera i dåligt väder. Att ta ut kompasskurs, använda GPS och leta sig fram mellan potentiella hinder som hängdrivor och annat kommer vi säkert att få göra flera gånger under denna tur. Nu kan vi känna oss ytterligare lite tryggare i att vi behärskar detta. För oss är dock GPS endast ett komplement till karta och kompass. Elektronisk utrustning är inget att hänga upp sig på i fjällmiljö. Kalla temperaturer tar hårt på batterier, kondens kan skada kretskort och tappar man den i en sten kan skärmen bli förstörd.

Njuta av en trerätters middag.

Njuta av en trerätters middag.

Efter en heldag ute i busväder är det förstås extra skönt att få komma in. Just nu sitter vi på Finse 1222 som är ett hotell mitt ute på Hardangervidda. Vintertid går det inte ens en bilväg hit utan då är det tåget mellan Oslo och Bergen som gäller. Vi har duschat och bastat samt precis avnjutit en trerätters middag med god dricka till. Som sagt, det är kontrasterna som gör det!

Imorgon ska vi ha en vilodag där på Finse 1222. Då ska vi bland annat ska prova på skidsegling. Mer om det imorgon!

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Blåsigt på väg till Finse

  1. Inga mordgåtor att lösa på Finse 1222? …hade jag tänkt skriva (bra bok förresten), men såg att det redan varit en kommentar om detta. Så jag får väl skriva att vi åkt långfärds på Vättern idag istället då. Fantastiska bilder ni tar. Keep it up!

    • Jag visste inte att det fanns en sådan bok men nu blir jag ju onekligen nyfiken. Får väl se om jag inte kan få tag i den. Skridsko på Vättern är ju så härligt! Fortsätt med det, passa på för fullt medan det går. Kul å höra att du tycker bilderna är fina.

      /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s