Vindstilla månskenstur på Hardangervidda

Dag 18. 22 jan. Haukeliseter-Hellevassbu 25,4 km 1167 möh

Vilken fin kväll vi har haft! Men låt mig börja från start. När vi klev upp idag visade termometern -27 grader, garanterat myggfritt. Tog sin lilla stund att packa ihop allt och säga adjö men vi niotiden var vi på väg. Det började med en saftig backe direkt från start. Ingen vind så det gick fint att gå i bara underställ. Efter den första backen kom det strax en till och totalt var det 400 höjdmeter vi skulle upp. Det kändes att pulkorna precis fyllts på med mat men gick ändå fint. Ett steg åt gången i lugn takt.

20130124-105731.jpg
Målet för dagen var Hellevassbu och vi insåg snart att det skulle bli sent om vi skulle gå hela vägen dit. Backarna tog mycket tid i anspråk. Men i detta strålande väder med klart, vindstilla och dessutom en måne som nästan är full så bestämde vi att vi skulle gå hela vägen. Vi fick uppleva en bedårande vacker skymning och kunde sedan skida fram i månskenet. Vi behövde inte använda pannlampor utan gatlampan månen räckte gott.

Det blir inte så ofta som jag är ute och skidar i månsken men jag måste säga att det är en favoritsysselsättning. Att i den helt stilla vinternatten få uppleva total tystnad är magiskt. När jag står där blickstilla så är det enda ljud jag hör min egen puls, lugnt och stilla ackompanjerar den de härliga toner i mitt inre som månljuset slagit an. Fjällen får en helt annan gestalt när det fått sitt silveröverkast lagt på sig. Allt är så otroligt vackert och det är svårt att sluta le.

När vi kommer fram har klockan hunnit slå åtta och temperaturen har efter de sköna soltimmarna mitt på dagen åter sjunkit och visar nu -30. Det är friskt så det förslår på fjället nu.

/David

Annonser

4 tankar om “Vindstilla månskenstur på Hardangervidda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s