Min favoritårstid är nu

Dag 20. 24 jan. Hansbu-Sandhaug 15 km 1244 möh

Idag har vi haft en lättskidad och vacker sträcka. En stigning i början och sedan svagt utför. Återigen en dag i strålande sol och fortsatt kallt.

20130124-195436.jpg
När jag är ute och guidar får jag ofta frågan vilken som år min favoritårstid. Mitt svar blir alltid att den är just nu. För varje årstid har sin fantastiskt unika charm och det är ju just den jag njuter av när frågan ställs. Min favoritårstid är alltså midvintern. Stjärnklara kalla nätter där allting är knäpptyst. Naturen sover och det enda som hörs är när isen ibland snarkar till med ett dovt brak. Att då få stå i min varma dunjacka, känna hur kölden nyper i näsan, spana på stjärnorna och ibland få se norrskenet flamma det är underbart. Lika vackert är det sedan när den blå timmen kommer smygande framåt gryningen.

Dagen som sedan kommer är kort men bjuder på långa vackra skuggor som dansar över landskapet.

Jag måste röra mig effektivt och ta till vara på dagsljuset. Jag får inte slarva under de praktiska momenten, inte fixa med något utan handskar för då nyper kung Bore mig i fingrarna.

Efter att tillbringat dagen ute får jag sedan krypa nära den värmande elden, eller ner i den fluffiga dunsovsäcken. Läsa en god bok och njuta av värmen.

Därför är midvintern min favoritårstid! Men fråga mig i April och svaret blir förmodligen ett annat…

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s