Att klä sig för fjället

Dag 19. 23 jan. Hellevassbu – Hansbu 21,4 km 1140 möh.

Högst motvilligt lämnar den sin tub. Tandkrämen. Det krävs en mindre kraftansträngning och man belönas med en ynkligt smal sträng som landar på tandborsten. När sen den kalla tandkrämen väl möter tänderna ilar det till rejält innan den värms upp av munhålan. Ja sån är vardagen om man väljer att tälta på vintern när termometern visar -30 grader.

20130124-111210.jpg
Men det går alldeles utmärkt att vistas ute i kalla temperaturer så länge man har rätt utrustning och rätt kunskaper. Klädseln ska hålla en varm och torr. Ett system som är utomordentligt bra för att lyckas hålla sig varm och torr är den så kallade flerskiktsprincipen. Den bygger på att flera tunna lager av kläder med olika funktioner, beroende vart på kroppen de sitter, tillsammans utgör ett reglerbart system för att alltid erbjuda kroppen ett lagomt klimat. Varmt nog för att inte frysa. Tätt nog för att skydda mot vind och nederbörd men samtidigt luftigt nog för att ventilera ut den fukt som bildas på kroppen.

Det är viktigt att snabbt kunna justera sin klädsel då vädret hastigt kan ändras. Men justeringsmöjligheterna är kanske ännu viktigare för att kunna anpassa klädseln efter aktuell fysisk ansträngning. Ta dig alltid tid att justera din klädsel!

Tänk dig att du är ute och skidar på fjället. Du kommer till en brant backe. För att ta dig upp krävs en större fysisk ansträngning än att skida på platten och därmed kommer mer kroppsvärme att skapas. För att ventilera bort värmen och undvika att bli svettig kan det vara lämpligt att öppna dragkedjor, eller till och med ta av yttersta plagget.

När du kommer upp för backen planar det ut och en kylig vind blåser där uppe. Då är det läge att ta på jackan igen för att skydda mot den kylande vinden.

Efter ytterligare ett par hundra meter stannar du för att fika. Vid totalt stillasittande skapas mindre kroppsvärme. Därför är det lämpligt att ha med ett extra varmt förstärkningsplagg att ta på i dessa stunder. En utefika ska vara njutbar och då vill man vara varm.

Här nedan kommer en kort redogörelse av de olika lagrens funktioner.

Lager 1 – Baslager
Plaggen bör vara av ull, syntet eller ullsyntetblandning. Ska värma samtidigt som det ska transportera bort fukt från kroppen. Underkläder bör sitta tajt för att undvika att det rullar ihop sig och skaver. Utanpå underkläderna kan ett par vindkalsonger bäras som är extra förstärkta i grenen för att skydda mot blåst och fartvind. Vid kalla temperaturer rekommenderas långärmade underställ. Bomull är ej att rekommendera som material då det suger upp fukt och kyler.

Vi använder underkläder och underställ från Aclima. Vi föredrar ull då det är ett naturmaterial som värmer och transporterat fukt på ett enastående sätt. Dessutom luktar ull inte illa efter flera dagars användning och det värmer trots att det är blött. Aclima Woolnet Zip är ett nätunderställ som tack vare sin konstruktion värmer behagligt samtidigt som det transporterar fukt föredömligt. Därtill torkar det extremt snabbt ifall man råkar bli svettig. En riktig favorit!

En Merino Wool Liner är en tunn vante från Hestra. Skön att ha när man plockar med saker och inte vill blotta huden. Den går också utmärkt att kombinera med andra vantar för att skapa extra värme åt händerna.

Lager 2 – Värmelager
Om det är väldigt kallt eller om aktivitetsnivån är tämligen låg kan det vara skönt att bära ett mellanlager för att hålla värmen. En extra underställströja i ull eller tröja i fleece är att rekommendera. Att det finns en hel- eller halvlång dragkedja är bra för då kan man snabbt reglera ventilationen.

Vi har med fleecetröjan Rödräv från Fjällräven. Den hjälper oss att hålla värmen.

Windstopper Active är försedd med extra slitstarkt läder på alla utsatta ställen i handen. På ovansidan är det fleecematerial som värmer men även tillåter fukt att lämna handen. Den går bra att kombinera med andra handskar för att skapa ytterligare värme och skydd från väta och vind.

Lager 3 – Skallager
Skallagrets främsta uppgift är att skydda från vind och väta utifrån. Men det får inte vara så tätt att det inte kan ventilera ut den fukt som bildas på kroppen. Dragkedjor under armarna och på sidan av byxorna är en viktig detalj som ökar ventileringsförmågan radikalt. En bra huva är viktig för att skydda från vind. Byxorna får gärna vara försedda med hängslen för att garantera att de sitter på plats.

Mitt favoritskal vintertid är Fjällrävens Gutulia Anorak i G1000 väv. Den är rymlig, ventilerar bra och skyddar från vind. Enda nackdelen är bristande förmåga att motstå nederbörd. Därför används den inte vid regn. Då använder vi istället Eco-tour jacket. En skaljacka i Fjällrävens egna miljövänliga skalmaterial Ecoshell.

Även händerna är viktiga att skydda från vind och väta. Skalvanten Seam sealed shell mitt från Hestra är slitstark och utrustad med handledsremmar. Så att man slipper tappa sina vantar och se dem försvinna över fjället med vinden.

Lager 4 – Isolationslager
Enbart för att skapa värme vid exempelvis raster. En tjock dunjacka att ta på längst ut eller en tjock tröja att sätta under skaljackan är att rekommendera.

På vintern föredrar jag dun. Inget material värmer så bra i förhållande till vikt. Dessutom är dunkläder extremt komprimerbara vilket betyder att de tar liten plats i förhållande till andra material. Thermo 2 Down Jacket från Fjällräven är en ett enastående under i att ta tillvara på kroppsvärmen. Ligger alltid överst i packningen.

Riktigt kalla dagar sitter Primaloft extreme liner under skalvantarna. Tack vare den kan vi skida vid riktigt kalla temperaturer utan att riskera fingrarnas hälsa.

I vår utrustningslista kan du se mer av vilka kläder vi har med ut på tur.

Kom ihåg: var klädd för vädret som råder men beredd på vädret som kommer!

/ Niclas

Annonser

4 tankar om “Att klä sig för fjället

  • Tack för de orden. Jo det har ju blivit några nätter i tält. Men man kommer alltid på hur man kan göra saker bättre. Och jag tycker att det är så kul att hela tiden försöka komma på förbättringar. Allt för att kunna njuta ännu mer på tur.

 1. David og Niclas! Det er så underholdene å lese det dere skriver, illustrasjonene, både gjennom ord og bilder, gir opplevelsen av å være der dere er. Jeg kjenner jo beskrivelsene ekstra godt på kroppen siden vi går mye det samme terrenget og i temperaturene som dere. Håper vi treffes igjen snart! Og beklager et par små feilnavigeringer underveis, håper dere var på vakt og gikk egne spor;) Stine:)

  • Kan bara säga tack det samma eller like måde! Vi läser allt ni skriver med stor förtjusning. Extra glada blir vi de gånger vi varit osäkra på vägval och terräng och kunnat läsa hur det gått för er.
   Vi har sett era spår varje dag hela vägen till Sandhaug där vi gick skilda vägar. Många gånger har vi kunnat följa spåren och fått det lättare att hitta, ibland har vi valt att inte följa dom… Har varit kul att se era spår och funderat på vad ni har sagt och tänkt. Ibland ser vi att ni har stannat och ätit. Ibland har någon gått åt sidan för att leta efter bästa vägval osv. På så sätt har vi inte känt oss ensamma. Fram till Haukeliseter då vi bara var en dag bakom hade vi dessutom glädjen av att få komma till hytter som fortfarande var lite varma. Tusen tack! Jag hoppas också att vi ses framöver. Får se om det blir under denna tur eller efteråt.

   /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s