Avslutar etapp två på Haukeliseter

Dag 17. 21 jan. Vilodag på Haukeliseter

Vi sätter nu punkt för etapp två i och med att vi imorgon lämnar Haukeliseter Fjellstue. Turen har tagit oss igenom Setesdalsheiene och Ryfylkeheiene. Två fantastisk fjällområden, som vi på förhand inte visste existerade. Men nu vet vi bättre! Den första delen av turen har präglats av låga fjäll och många små sjöar. Det har känts lite som att gå runt i en labyrint stundtals, som skapats genom att någon plattat till ett stort område och sedan på måfå grävt hål och diken genom landskapet. Den tillplattande kraften är inlandsisen. Sedan har vatten tagit vid och format till vad det är idag.

Längre norrut ändrades karaktären på landskapet. Högre fjäll med längre dalgångar och större sjösystem. Lätt att orientera sig fram i. Tack vare DNT Sør och Stavanger Turistforening finns mängder av stugor i områdena vilket gör att man på ett behagligt sätt kan ta sig ut och njuta av naturomgivningarna. Hitta mer inspiration och planera din egen tur på ut.no

Nu sitter vi vid foten av nästa fjällområde, det storslagna Hardangervidda. Europas högsta högfjällsplatå som ligger på mellan 1100 och 1200 meter över havet. Det finns flera glaciärer på Hardangervidda och den högsta toppen är Sandfloeggi på 1721 meter över havet. Området är även hemvist för vildren. Vi ser mycket fram emot att få bege oss dit ut, även om vi just nu njuter av lyxen av att sitta vid brasans värme och blicka ut över de storslagna vidderna. Som TV, fast bättre!

Haukeliseter Fjellstue drivs av Stavanger Turistforening och är dess största fjällanläggning med 20 000 Gästnätter per år.

Det finns många anledningar att besöka Haukeliseter. Vintertid är det ett centrum för Toppturer och kiting. Det finns många närbelägna toppar som erbjuder åkning i olika svårighetsgrader, men ofta i nyfallen pudersnö. Kurser i lavinsäkerhet genomförs flera gånger under vintern om du vill utveckla ditt säkerhetstänk.

Magisk vy på Haukeliseters resturangFoto: David Erixon

Magisk vy på Haukeliseters resturang
Foto: David Erixon

På sjön Ståvatn som ligger precis utanför dörren är förhållandena för kiting ofta perfekta. Fint underlag och stabila vindar. Är du sugen på att prova kiting anordnas det regelbundet kurser under vintern.

Haukeliseter är en knutpunkt för skid- och vandringsleder i södra Norge. Samtidigt en inkörsport till fjällområdena Ryfylkeheiene i söder och Hardangervidda i norr. Oändliga möjligheter till turer såväl vinter som sommar. Du tar dig lätt till Haukeliseter direkt med bil eller med buss, Haukeliexpressen.

Maten är en viktig del i upplevelsen av Haukeliseter. På kvällarna serveras en 3-rätters middag av hög kvalitet och till frukost en härlig buffe. Matkonceptet kallas Crossover och där möter råvaror från lilla Norge smaker från hela världen. För dig som verkligen vill uppleva smakerna på Haukeliseter rekommenderas något av alla gourmetarrangemang. Eller varför inte passa på att få ny inspiration till matlagning ute på fjället?

Vi vill tacka för fint mottagande och ett härligt värdskap från all personal. Känslan av att vara välkommen är en stor anledning att återkomma just hit.

Nedan kan du ta del av våra upplevelser från etapp två i bilder. Klicka för bildspel.

/Niclas

Annonser

4 thoughts on “Avslutar etapp två på Haukeliseter

    • Tack Johan! Det var kul att höra. Vi har haft ett helt otroligt bra väder. Har aldrig varit med om liknande till fjälls tidigare. 3 veckor med sol! Nu har vädret dock blivit normalt.

      /David

    • Tack Henrik! Kul att du uppskattar bilderna. Jag har med en Canon eos 7D. Den sitter alltid på bröstet redo att användas. Funkar inte att ha den nedpackad utan jag har gjort en speciallösning så att den alltid kan hänga fram på ryggsäcken.
      /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s