Spännande utförskörningar

Dag 14. 18 Jan. Krossvatn – Bleskestadmoen 29,5 km. 700 möh

Detta var turens hittills längsta skiddag. Eftersom vi hade en lång sträcka framför oss ringde klockan redan kl 05.15 och två timmar senare var vi på väg. Att vi startar så tidigt beror på att vi helst vill komma fram innan det blir mörkt. Särskilt idag eftersom vi visste att sista biten skulle vara brant och gå genom fjällbjörkskog.

Hur lång tid tar det då att färdas 29,5 km med pulka i fjällterräng. Det beror såklart väldigt mycket på kupering och underlag. Men hittills under turen har vi snittat cirka 4 kilometer per timme om man ser till den tid vi faktiskt är i rörelse. Räknar man med pauser brukar snittet landa på cirka 3 kilometer per timme. Vi har hela tiden en GPS med oss som säger hur långt vi gått och hur stor del av tiden vi varit i rörelse. Så idag för att vara exakt så har jag som burit GPS:en varit i rörelse under 6 timmar och 48 minuter. Resten av dagens 10 timmar har jag pustat, justerat kläder, fikat, ätit lunch, fotograferat, läst karta, gått på toa och så vidare.

Vi gick över två bergspass idag kan man säga. Vardera pass innebar en stigning på cirka 200 höjdmeter. Efter de båda passen väntade också ordentliga utförskörningar, det är kul och ofta väldigt härligt. Idag blev det dock lite väl härligt vid den sista utförskörningen som var ordentligt brant. Slalomskidor och puder hade där gjort sig bättre en turskidor och pulka. Vid en extra brant passage valde vi helt enkelt att gå på fötterna ner samtidigt som vi var inkopplade i pulkorna och lät dem glida framför oss. På nedanstående bild håller Niclas på och fäster skidorna på pulkan inför den passagen.

20130120-124636.jpg
Nedfärden gick dock helt okej. Ja kanske frånsett den detaljen att Niclas vid ett tillfälle utbrister ”Jag hatar allt vad skidåkning heter”… Det var förstås inget han menade utan vad han försökte säga var att nu var han trött på brant terräng full med fjällbjörkar i vilken hans pulka fastnade alldeles för ofta. Men ibland säger man fel.

20130120-124514.jpg
Måste dela med mig av en bild från gårdagens eftermiddagsfika. Finvädersdagen till ära höll det extra hög kvalitet med såväl chips och kex som lufttorkad skinka.

Nu myser vi vid brasan här på gemytliga Bleskestadmoen. Den hytta uppfördes 1891 och ligger i botten på en dal där det sedan gammalt funnits en fäbodvall. Detta är för övrigt Norges äldsta självbetjänta turisthytta. Bleskestadmoen renoverades senast 2001 och drivs av Stavanger Turistforening.

Lev väl!

/David

Annonser

4 thoughts on “Spännande utförskörningar

  1. ”Nedfärden gick dock helt okej. Ja kanske frånsett den detaljen att Niclas vid ett tillfälle utbrister ”Jag hatar allt vad skidåkning heter”… Det var förstås inget han menade utan vad han försökte säga var att nu var han trött på brant terräng full med fjällbjörkar i vilken hans pulka fastnade alldeles för ofta. Men ibland säger man fel.” Härlig kommentar i sann David-anda. Kul läsning! /Lars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s