Vägval till fjälls

Dag 11. 15 Jan. Kringlevatn – Vassdalstjørn 24 km 1102möh

Att orientera till fjälls utanför markerade leder kräver att man kan hantera karta och kompass. Men man måste också ha kunskap om vägval. I Norge förekommer inte markerade vinterleder i terrängen på samma sätt som i Sverige, där röda kryss på stolpar visar vägen. På vissa platser i Norge markeras vinterleder tillfällig ut runt påsk men fasta markeringar förekommer. Exempelvis i området Sylan i anslutning till svenska Jämtlandsfjällen.

När man ska leta sig fram genom terrängen ställs man hela tiden inför flera val och det är många faktorer att ta hänsyn till:
– höjdskillnad
– sträcka
– vindriktning
– lutning
– snöförhållanden
– terrängfaror ( lavinrisk, svaga isar)

När man ska välja väg fram i terrängen ska den för det första vara säker. Den får gärna också vara så bekväm som möjligt. Ett klassisk val man ofta ställs inför är om man ska välja att gå runt en höjd eller gå över den. För att avgöra vad som är rätt vägval utifrån att den ska vara säker och bekväm behöver man ta ställning till ovanstående faktorer. Ibland kan det vara bekvämast att gå över en höjd då sträckan runt kan bli väldigt lång. Men är lutningen väldigt brant kanske det utifrån både principen om säkerhet och bekvämlighet kan vara bättre att gå runt.

Rent generellt är det några saker som är bra att tänka på vid vägval.

Hålla höjd
Försök i så stor utsträckning som möjligt välja vägar som innebär så små variationer i höjd som möjligt. Har du en gång tvingats ta höjd uppför en backe försöker du hålla den så länge som möjligt.

Lägsta punkten
Ibland måste man ta sig upp och över ett brantare parti. Oftast är det då bra att sikta på den lägsta punkten för att undvika att ta höjd i onödan.

Följ vattendrag
Om isarna bedöms säkra är de ofta lämpligt att använda vattendrag som färdväg. De är platta och erbjuder ofta fina underlag för skidåkning.

Under dagens tur har vi gjort mängder av vägval. Två var mer avgörande än de andra. På väg mot Vassdalstjørn passerade vi Norges största vattenmagasin Blåsjø som mäter 16 kilometer från nord till syd och från öst till väst. Ytan mäter 80 kvadratkilometer. Magasinet hålls samman av åtta dammar. Den största, Storvassdammen är 80 meter hög och 1500 meter lång. Tillsammans producerar tre kraftverk 4,4 miljarder kilowattimmar. Energimässigt motsvarar det förbränning av 1 miljon ton olja.

För att ta oss upp till sjön valde vi att gå uppför en väldigt brant backe, Steinbuskardet. 200 höjdmeter på cirka 1 kilometers sträcka. Alternativet hade varit att gå runt sjön på den västra sidan. Fått en sträcka som varit 7 kilometer längre men en betydligt snällare lutning. Bitvis var det fruktansvärt jobbigt att ta sig upp med pulkan på släp. Men det gick och besparade oss massor av tid. Dessutom fick vi ett fint träningspass och vacker utsikt.

Det andra stora vägvalet handlade om att välja sjön som färdväg eller inte. Dämda sjöar innebär alltid en större risk för svaga isar. I Blåsjø kan höjden på sjön variera från 930 möh som lägst till 1055 möh som högst. Alltså en skillnad på 125 meter! Men efter all förhandsinformation vi skaffat om isläget och aktuell vattenreglering bestämde vi oss att åka dit och göra en bedömning av isen. Vi bedömde den som stabil och kunde då färdas 7 platta kilometrar på plant underlag fram till Vassdalstjørn istället för 10 kuperade kilometrar på land.

Dessa tidsbesparande vägval gjorde att vi han med lite skidglädje i den fina nya kallsnön trots att vi idag färdats ganska långt.

20130117-121740.jpg

David åker telis.

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Vägval till fjälls

 1. Jag är så j-a imponerad! Ni skriver trevligt, välformulerat, kunnigt, informativt och omväxlande vad gäller innehåll och fokus. Hur kul som helst att följa er på färden!

  • Tack Janne! Det värmer att höra. Värme kan vara en bristvara på kalfjället vintertid.

   Vår ”journalistiska ambition” landar väl på att det vi skriver ska vara begripligt och inom ramen för de svenska språkreglerna gällande punkter, stor bokstav och så vidare.

   Hoppas du orkar följa oss vidare i cirka 124 dagar till.

   /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s