På Gaukhei

Dag 7. 11 jan. Ljosland – Gaukhei 18km 833 möh

Detta var dagen då vi räknade med att få börja åka skidor på riktigt. Tidigare på turen har dom bara använts till att packa snön vid lägret. Visst blev det lite skidåkning under dagen, men inte så mycket som vi trott på förhand.

Efter frukost packade vi ihop det sista och tackade för oss på Ljosland Fjellstove. Detta boende kan varmt rekommenderas till gemene man i allmänhet och till folk som går NPL i synnerhet. Förutom att man blir bjuden på middag, vilket är fantastiskt, så är servicen utomordentlig. Vi har fått hjälp med allt från härbärgering av depåer, israpporter och postleverans. Stort tack!

20130112-101522.jpg
Det verkar som att ett stabilt högtryck parkerar över oss. Vädret har varit klart och kallt i flera dagar. Prognosen framöver säger att detta ska hålla i sig ytterligare en vecka. Blir det så är vi förstås glada.

Vädret har medfört att isarna växt till och snön på hela fjället har förvandlats till betong. Skaren är så hård att den tillåter fotvandring. Det var mestadels det vi sysslade med idag för att ta oss fram. På det hela taget gick det betydligt snabbare än att ta av/på stighudar hela tiden då sträckan var kuperad, förutom på sjöarna. Passagerna mellan sjöarna var smala och i botten rann bäckar av varierade storlekar, som kantades av fjällbjörk och stora stenar. Mycket tekniska partier då de flesta dessutom var på skrå. Alltså inte idealiskt för en skidåkare med pulka på 60 kilo. På flera ställe fick vi hjälpas åt för att förhindra att pulkorna inte skulle hasa ner i någon bäck. Så vi var glada att skaren var lättvandrad.

Men på sjöarna var det annat! Glansisen var så fin i ytan att det gick utmärkt att stå på skidorna och dubbelstaka i flera kilometer. Högsta hastighet enligt vår GPS var 17,4 km per timme. Inte så tokigt med vallningsfria turskidor, pulka och aluminiumstavar med stor truga.

Fjällområdet vi färdas i nu heter Setesdalsheiene. Landskapet idag har varit fantastiskt fint. Små kuperade fjäll formade som amfiteatrar med en sjö i botten. Att himlen varit klarblå hela dagen har förstås förhöjt upplevelse ytterligare. Morgonljuset och kvällsljuset skänker ett extra liv till de små topparna som ömsom lyser vita av snö, ömsom svarta av den sten som sticker upp och ömsom glöder i solen. Djurlivet har under dagen bjudit på såväl fjällripa som örn. Dock svårt på håll att avgöra om det var kungsörn eller havsörn . Dessutom spår av räv och hare. Trädfällor skapade av bäver och spillning från hermelin.

20130112-101817.jpg
Dagens stora de Luxe, förutom vackra vyer,solgrop och skidglädje, är att vi inatt får bo på den vackra fjällstugan Gaukhei. Den drivs av vår samarbetspartner DNT Sør. Tack vare vårt samarbete får vi bo och äta gratis på deras stugor. Kvällens middag bestod av Bacalao (fiskgryta) till varmrätt och fruktcoctail med riven choklad till efterrätt.

20130112-101951.jpg
Imorgon går färden vidare norrut mot Öyuvsbu och nya härliga upplevelser! Säger prognosen sol hos dig imorgon? Ta då en paus från dina måsten och unna dig då en stund i den!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s