Jag älskar den blå timmen!

Dag 8. 12 Jan. Gaukhei-Øyuvsbu 19,2 km 935 möh

20130112-192601.jpg
Min favorittimme på dygnet är den blå och det bästa är att det finns två. Timmen innan soluppgång och timmen efter solnedgång. Man kallar det den blå timmen eftersom allt då får en blåaktig ton. Ska jag välja en av dessa timmar blir det gryningstimman. Då ligger en ny dag av möjligheter framför och snart får pannlampan slockna.

Vi brukar gå upp cirka klockan 6 på morgnarna när nattens stjärnbeströdda sammetstäcke fortfarande ligger tungt över fjället. Vid åttatiden när pulkan brukar bli färdigpackad har det dock hunnit bli ett blåaktigt svagt ljus vid horisonten.

Morgontimmans elva minusgrader biter lite i kinden och vattenångan blir till rök när jag andas ut. Jag står alldeles stilla, varm i kroppen, varm i själen och bara lever. Lever det bästa liv jag vet. På fjället, med naturen ända in i lungorna. Vi börjar skida, sakta. En fot i taget, lugnt och metodiskt i en skön och meditativ lunk. Den blå timmen går från mörkblå till ljusblå.

Plötsligt färgas de högsta bergstopparna röda. Solen är på väg och likaså den röda timmen som är snudd på lika vacker.

20130112-192724.jpg
Mitt på dagen när solen står som högst, inte särskilt högt så här års, så letar vi upp en driva i lä och njuter av vår lunch. En liten tupplur på maten och sedan skidar vi vidare

Vi anländer till Øyuvsbu framåt fyra samtidigt som solen sjunker i fjärran. Vi lämnar pulkorna och skidar upp för en intilliggande sluttning där vi sätter oss och njuter av solnedgången. Vi tackar fjället för idag genom att niga ner för fjällsluttningen i mjuka sköna telemarkssvängar.

Nu sitter vi mätta och belåtna i stugans varma och ombonad vrå. Lyssnar på brasans knaster och smider morgondagens planer i stearinljusens sken.

Turlivet är fantastiskt!

/David

Annonser

En tanke på “Jag älskar den blå timmen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s