Summering av Etapp 1

Dag 6. 10 jan. Vilodag Ljosland

Idag har solen lyst från en klarblå himmel hela dagen. Det är till viss del en pina att inte fortsätta turen när väder- och snöförutsättningarna är helt perfekta som idag. Men att packa pulkorna med den nya maten och förbereda allt för nästa etapp tar sin tid. Dessutom är det skönt för kroppen att få återhämta sig lite efter all tid på asfalt. Mellan allt packande och fixande tog vi en promenad i solen för att reka lite inför morgondagen. Vi hittade en hög med ved och blev självklart sugna på att spela kubb.

FjällkubbFoto: David Erixon

Fjällkubb
Foto: David Erixon

Den första etappen som vi avslutade igår då vi kom hit till Ljosland har varit väldigt varierad. I lördags stod vi vid havet på Lindesnes fyr och såg på när vågorna piskade de kala klipphällarna. På färden vidare norrut passerade vi massor av bebyggelse när vägen slingrade sig fram, mestadels följandes strandlinjen. Många hus är bara sommarboende och låg därför aningen öde så här i början av januari. Men på sommaren är det nog ett myller med människor, båtar och sköna bad.

Strax före Vigeland vinkade vi adjö till havet och efter byn började bebyggelsen att glesna allt mer. Färden fortsatte in i en smalare dalgång. På sidorna växte sig branterna allt högre och i vissa passager var det så smalt att bara vägen vi gick på och Audnedalselva som rann i botten på dalen separerade bergssidorna från varandra. Älven bjöd många gånger på vackra scener i form av vattenfall och forsar. På sina platser bredde dalgången ut sig och fina jordbruksmarker uppenbarade sig men små tillhörande byar och samhällen.

Totalt sett var denna etapp tämligen platt och lättvandrad med en höjdskillnad på cirka 500 höjdmeter. Att dra pulkan på hjul gick fantastiskt smidigt och var väldigt skonsamt för kroppen. Att bära tung säck och vandra på asfalt skulle slita hårt på knän och fötter. Man kan självklart skicka den utrustning som inte behövs under den första delen av turen till Ljosland och hämta upp den där. Men vi känner att vi vill klara att färdas med all vår utrustning hela vägen. Det ligger en skön utmaning i det. Viss mat skickar vi ju dock ut i förväg. Den hade inte fått plats i pulkorna.

Ska man sammanfatta den första etappen med ett ord så ligger ”kontraster” närmast till hands. Ena dagen säger vi adjö till havet och nästa god dag till fjället. Detta är inte bara en transportsträcka utan en stor möjlighet till fina upplevelser. Vill du ta del av våra upplevelser är det bara att kolla in bilderna nedan.

Klicka för bildspel.

Det största glädjeämnet under första etappen har utan tvekan varit alla trevliga möten med människor vi träffat längst med vägen. När jag kommer till nya platser och ser alla hus brukar jag tänka på hur mycket folk det finns som jag aldrig har träffat. Det är synd, för de flesta som vandrar runt på denna jord verkar faktiskt vara hyggliga människor. Vi har blivit väl omhändertagna. Blivit bjudna på fika och fått massor av tips, idéer och glada tillrop.

Imorgon fortsätter vi vår färd mot Nordkap. Nu med skidor på. Du är välkommen att följa med!

/Niclas

Annonser

2 tankar om “Summering av Etapp 1

  1. Trivelig å følge dere på ferden. Nå kommer dere snart til ”mitt” område. God tur videre, vær forsiktige på isene.

  2. Väldigt kul att få följa er här! Dessutom håller bilder, produktion med mera grym klass, fint! Särskilt bilden med svanen och med tältet var riktigt bra David! Lycka till med inledningen av fjälletapp 1 nu då! /emil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s