Fortsatt till fots

Dag 3. 7 jan. Tryland – Brandsdalen 33,2 km 199 möh

20130107-202924.jpg
En sak man kanske inte tänker på att packa ner när man ska ut på tur är en reflexväst. Vi har med varsin och har även pyntat våra pulkor med reflexer. I dagsläget färdas vi efter smala vägar och flera timmar i dåligt ljus. Reflex är därför en lifesaver. Kan även vara bra på fjället om man måste bli hittad i mörker eller från helikopter.

20130107-203159.jpg
Vi har lite som rutin att alltid ta ett foto femitvå varje dag. Mest som en rolig grej. Idag blev motivet när vi fyllde på dricksvatten hos en vänlig bonde. Han erbjöd mjölk men den var slut då mjölkbilen precis varit på besök.

När vi nu kommit upp på högre höjd ligger det mer snö och is kvar på vägen och bitvis är det lite knöligt. Det går fortfarande fint att dra pulkorna men belastningen på hjulkonstrultionen ökar. Davids konstruktion har blivit lite ledsen. Men efter att ha rotat runt på ett skrotupplag på en verkstad i Byremo och lite skruvande i tältet är den nu som ny.

20130107-194633.jpg
Största problemet hittills under turen har varit att få i oss den mängd mat vi planerat att äta. Fast då mörkrets tidiga inbrott ofta gör att vi bryter för att slå läger redan vid 16.30 tiden är vi aktivare mindre tid än vad kaloriförbrukningen är beräknad på. Så energiintaget bör därför ligga på en rimlig nivå. Men det är tungt att ha mat över liggandes i pulkan.

Det finns nackdelar med att vara lång när man är på tur. Med lång menas att man mäter över 190 cm över havet. Här kommer några exempel:
– Man måste ha större pulka för att kunna använda den som nödskydd. Plats som oftas fylls ut med kamratens prylar som inte ryms i hans lilla pulka.
– Tillvaron i tältet präglas av en ostkroksliknande kroppshållning vilket medför viss ryggsmärta.
– Alla kläder blir per automatik större och också tyngre. Både att ha på sig och att dra i pulkan.
– Allt för korta hängslen på skalbyxorna placerar dem för långt norrut på kroppen för att det ska vara charmigt, eller bekvämt.

Självklart finns det även fördelar med att vara lång på tur. Om dem ska jag berätta en annan gång.

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Fortsatt till fots

  1. Är du så lång Niclas? Det trodde jag inte! Och har ni verkligen olika längd på pulkorna? Tillvaron i tältet kan jag instämma i, även om jag endast mäter 185 cm över havet… Och jag tänker varje gång jag tältar att ”åh, jag måste införskaffa en sån där pryl som Tommy har som gör att ens uppblåsbara liggunderlag kan bli till en stol”! Men ännu har jag inte gjort det… Du har ingen sån heller, gissar jag?

    Hoppas ni får börja skidra snart! Hälsningar från vintervackra och snöiga Saxnäs!

  2. Min längd tillsammans med min bredd skapar en synvilla som gör att jag ser kortare ut än vad jag egentligen är. Så jag kan förstå att din uppskattning av min längd blivit som den blivit.

    Det är faktiskt så att vi har olika storlekar på pulkorna. Det har en säkerhetsmässig baktanke, nämligen att pulkorna ska gå att nyttja som nödbivack och som transport av skadad person.

    Kanske du och jag kan införskaffa en sådan tillsammans. Möjligheterna att göra bra priser ökar i takt med att kvantiten på det som ska inköpas ökar, har jag hört. Tommy får följa med och peka ut en lämplig modell.

    I övermorgon spänner vi fast laggen under fötterna!

    Ha det fint!

    /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s