Plasta in kartor

Det är väldigt många kartor som vi kommer att använda under den här turen. Många kartor idag trycks på ett material som heter Tyvek och som ursprungligen kommer från byggindustrin. Ett material som tål vatten och kan vikas en väldans massa gånger utan att gå sönder.

Det är dock så att många kartor fortfarande trycks på papper. För att öka livslängden på dessa avsevärt så kan man plasta in dem. Det är lite pyssel och tar lite tid men resultatet och funktionen gör det värt arbetsinsatsen. Speciellt när det i normala fall handlar om en eller två nya kartor som inhandlats till fjällturen. Men i vårt fall handlar det ju totalt om 61 kartor varav 15 är på papper. Mycket plasta blir det, men som sagt höjs kartornas livsläng så väsentligt att det blir värt jobbet. Vi kommer ju dessutom även att ha med ett kartfodral vilket också skyddar kartorna på ett bra sätt. Stort tack till mamma Rakel som hjälpt oss att plasta in kartorna. Utan din hjälp hade det inte blivit mycket plastat överhuvudtaget.

Halva kartan är härligt blank och nyplastad.Foto: David Erixon

Fotopaus i plastningsarbetet. Halva kartan är härligt blank och nyplastad.
Foto: David Erixon

Vi använder självhäftande bokplast för att plasta in kartorna och gör kompromissen att vi bara plastar in den ena sidan av kartan. Baksidan består oftast av skriven information och kommer inte att exponeras för väder på samma sätt. Skulle kartan ändå bli blöt kommer plasten att hålla ihop kartan och den torkar sedan snabbt när vi vecklar ut den inomhus.

Vi har ju även med en GPS på turen men själva huvudnavigeringen sker med traditionell karta. Är det sedan dålig sikt kan vi lägga in waypoints i gps:en som vi kan följa. På frikart.no finns det en topografisk karta över norge som är fri att ladda ner och utgör ett bra underlag. Där är också fjällstugor markerade vilket känns tryggt om det är dålig sikt. Koordinater till fjällstugor brukar dessutom vara utskrivna bland informationen på kartan baksida.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s