Skarföre i Småland

Det milda vädret som drog in över södra Sverige under julen byttes igår mot köldgrader och det blev ett fint skarföre. Fint i alla fall om man tycker om att åka fristil och gärna gör det var som helst utan att behöva vara hänvisad till preparerade spår.

Skejting på skare är en favoritsysselsättning.Foto: Rakel Erixon

Skejting på skare är en favoritsysselsättning.
Foto: Rakel Erixon

Att skejta fram på skaren är helt klart en favoritsysselsättning för mig. Jag älskar till exempel när fjället fryser till skare frampå vårkanten och jag kan susa fram över fjällvidderna vart helst jag önskar. Att kliva upp riktigt tidigt, samtidigt som solen. Ge sig ut på ett stilla fjäll och dansa iväg över vidderna för att några timmar senare sladda in på en fjällstation i väglöst land och äta en andra frukost. Därefter spendera dagen i en solgrop med en god bok och varm choklad. Och så nästa dag åter ge sig ut i ottan.

En tidig morgon i våras. Jag och Niclas tar följe från Storulvån till Ulvåtjärn.Foto: Niclas Bentzer

En tidig morgon i våras. Jag och Niclas tar följe från Storulvån till Ulvåtjärn.
Foto: Niclas Bentzer

Här ovan ser du ett exempel från en sådan fantastisk morgon. Jag och Niclas lämnar Storulvåns fjällstation tidigt och skejtar mot Blåhammarens fjällstation. Niclas vänder om här vid Ulvåtjärn för att hinna hem innan det är dags att öppna uthyrningen. Jag är ledig och fortsätter till Blåhammaren för att njuta av en fantastisk frukost. Tror aldrig jag kommer glömma denna dag. Det är skare i botten och pudrat med lite nysnö. Går fint att skejta men också alldeles utmärkt att åka telemark med skejtskidorna. På Blåhammaren träffar jag Simon Jaktlund som gör en film om Jämtlandsfjällen och Svenska turistföreningen. Vi slår sedan följe tillbaks och jag är lite skidmodell. Spana in filmen här nedan. Den är väldigt inspirerande. Vid 4:10 får jag visa lite skejting och telemarkssvängar.

För att det ska bli en hård skare som bär en skidåkare krävs det att det är ordentligt milt ett tag. I södra Sverige där snötäcket ofta är ganska tunt brukar det milda vädret resultera i att snön försvinner. Men denna gång hade vi ganska mycket snö och det var milt tillräckligt länge för att det skulle bli skare men inte så länge att snön försvann. Inne i skogen dock hade mildvädret inte kommit åt på samma sätt så där bar inte skaren så bra just nu.

Denna våren kommer det dock inte att bli så mycket skejting på skaren eftersom jag har en pulka på släp. Men de dagar det är skarföre kommer vi ändå vara glada över att det går lätt att skida fram. Vi kommer därför gå upp extra tidigt för att hinna utnyttja skaren maximalt innan den varma solen smälter den och man åter börja sjunka.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s