Skidutrustning för fjället

Det är många som har frågor kring vilken skidutrustning vi ska använda oss av på turen. Här kommer därför en närmare presentation av den utrustning vi kommer att använda och resonemang kring varför vi har valt som vi gjort. Har du synpunkter, frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig!

David och Niclas med pulkaFoto: David Erixon

David och Niclas med pulka
Foto: David Erixon

Skidor

Vi kommer att åka på Åsnes klassiska modell Amundsen. En skida som varit ute på flera expeditioner och som bär namnet efter polarfararen Roald Amundsen som bland annat var först med att nå både Nordpolen och Sydpolen.

Åsnes

Turskidor påminner om vanliga klassiska längdskidor men är bredare och har hel stålkant. Bredden är viktig för att få bärighet i snön. Stålkanterna gör att man får grepp på hårda underlag och kan svänga bra utför. Skidans kärna är av trä vilket medför god hållbarhet och en låg vikt. En perfekt skida för turer på fjället.

Valet mellan vallningsbart eller vallningsfritt belag är inte alltid enkelt. Fördelar och nackdelar finns med båda varianterna.

Vallningsbara belag ger större möjlighet att maximera förhållandet mellan fäste och glid vid olika fören. Detta kräver dock en hel del jobb både före och under turen. Under en dag på fjället kan väder och snöförhållanden förändras väldigt mycket vilket kan medföra att vallningen måsta förändras flera gånger under dagen för att fungera.

Vallningsfria belag erbjuder fäste vid de flesta typerna av fören men glidet försämras rejält. Dessutom får man dras med ett ”vinande ljud” under färden som skapas då belaget dras mot snön.

Fäste är enligt oss alltid prioriterat före optimalt glid vid fjällturer. Osäkerheten och det extra arbetet vallningen medför gör att vi väljer vallningsfritt belag. Vid riktigt isiga före där det vallningsfria belaget inte erbjuder något fäste är en kort stighud en viktig utrustning. Då är man alltid garanterad fäste, oavsett vilket före som erbjuds. Skulle det bära av ordentligt uppför så använder vi fullånga stighudar.

Bindningar

Rottelfellas Super Telemark är en bindning av typen Nordic Norm 75 mm. Även känd som bindningen med ”tre piggar”. Hållbarheten och den okomplicerade konstruktionen är stora fördelar med denna bindning. En trasig bindning som dessutom är för komplicerad att laga i fält kan bli öderstiget ute på fjället.

Super Telemark är flexibel i infästningen mot pjäxan så att vinkeln mellan fot och skida kan bli stor. Detta medför att man kan ta långa steg och få lång glidfas. Bindningen är också stabil, tillräckligt för att kunna användas för telemarkssvängar i härlig pudersnö.

Rottefella nn 75mm

En svaghet med detta system är att hålen i sulorna kan nötas ut och bli för stora så att bindningen släpper. Man måste vara noga att passa in piggarna på bindningen i hålen under sulorna.

Alternativet hade varit en så kallad BC bindning. En användarvänlig bindning. Den påminner om en vanlig klassisk skidbindning men är robustare för att klara större påfrestningar. Denna bindningstyp har en mer komplicerad konstruktion med flera rörliga delar. Det är inte ovanligt att dessa delar ibland fryser vilket medför att bindningen inte går att öppna eller stänga. Konstruktionen är mycket svår att laga i fält. Den erbjuder också sämre vridstyvhet vilket gör att det blir svårare att svänga utför.

Pjäxor

Turpjäxor ska erbjuda bra stabilitet för fot och vrist. Den ska också vara vridstyv. Komforten är givetvis viktig och att den skapar ett bra klimat för fötterna tillsammans med strumpan. Bra värmeförmåga tillsammans med god andning är centralt.

Alpina Alaska 75 mm

Det finns pjäxor i både läder och syntetmaterial. Läder är hållbart och erbjuder bra andning men kräver en del underhåll för att hålla sig smidig och vattenavstötande. Vi väljer Alpina Alaska som pjäxor. En läderpjäxa med rejäl sula för bra vridstyvhet och värmeförmåga. En stor fördel med denna pjäxa är att sulan fästs på skon med ett vulkat gummi istället för med en söm. Pjäxmodeller där en söm används för att fästa sulan har en stor svaghet i att denna söm oftast tappar sin vattenavvisande förmåga efter ett tag. Istället blir sömmen som en kanal som leder väta rakt in i skorna vilket resulterar i en blöt och kall fot.

Stavar

Stavar för turskidåkning ska ha en stor truga för att ha bra bärighet i snön. Handtagen ska ha bra anatomisk utformning och isolera från kyla. Handledsremmen ska vara justerbar för  att kunna anpassas till olika tjocka vantar.

Komperdell Backcountry

Turstavar finns både i fasta längder och som teleskopvarianter. Ska stavarna användas uteslutande till turskidåkning föredrar vi fasta längder. Dom klarar hårdare påfrestningar och man slipper problem med krånglande teleskopfunktioner. Därför väljer vi Komperdell Backcountry. En stav som är framtagen av Komperdell tillsammans med Backcountry Equipment för att klara alla de krav den skandinaviska fjällmiljön ställer.

Vi har med oss en extra stav på turen. Den väljer vi att ha som teleskop då den är smidig att packa och längden kan anpassas efter den som ska ha staven.

Backcountry Equipment i Vårgårda finns lång erfarenhet och stora kunskaper om utrustning för aktivitet i vintermiljöer. Tack vara vårt samarbetet får vi möjlighet att använda utrustning från ledande leverantörer på marknaden under vår tur. Det gör att vi kan känna oss trygga och istället koncentrerar oss mer på att njuta av fjället.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s