Föreningsliv och eldsjälar

I byn Sundborn som jag kommer ifrån är förutsättningarna för att leva ett aktivt liv goda. Vintertid finns inte mindre än tre skidspår, skridskobana med belysning, idrottshall och när isen tillåter en upplogad bana för långfärdsskridskor. På många platser runt om i landet ser det ut på samma sätt och ofta nyttjas dessa ”arenor” flitigt av allehanda besökare.

Att det finns platser där såväl orgniserad som icke organiserad idrottslig verksamhet kan genomföras är viktigt av många anledningar. Det är här våra barn tar sina första stapplande steg på skidor och skridskor. Det är här dom får träna sina fysiska färdigheter som balans, koordination, styrka och uthållighet samt utveckla den allmänna rörelsekompetensen. Jag är övertygad om att barn med goda rörelsefärdigheter känner sig mer bekväma med sina kroppar och att detta är gynnsamt för såväl självförtroende som för självkänslan. Det är på våra idrottsplatser och genom den spontana rörelseglädjen som befolkningen kan motionera och stärka sina kroppar samtidigt som det sociala livet berikas. Ur ett folkhälsoperspektiv är arenorna för idrottandet en viktig kugge då dem hjälper oss att utvecka såväl den fysiska som psykiska och sociala hälsan. Sist men inte minst är det på dessa arenor som våra världsstjärnor föds. Människor som med sina bedrifter och prestationer sporrar oss andra till att bege oss ut i spåren.

Spolning av is

På Snickarrinken i Sundborn åker mängder av barn och vuxna skridskor varje år.

I de flesta fall har vi det fantastiska föreningslivet att tacka för alla anläggningar och arenor där det spontana och det organiserade idrottandet kan få blomstra. Det ideella abretet som läggs ner varje år är minst sagt imponerande och det gör ”den svenska modellen” unik i världen. Bakom föreningarna finns otaliga eldsjälar som med sina insatser gör en stor skillnad i många människors liv. Men kanske är eldsjälarna på väg att ta slut? Allt färre verkar finna tid i sina liv för att engagera sig i ideelt arbete. Min uppmaning till alla er där ute är att engagera er! Om fler kan kan göra något slipper några göra allt och då kan föreningskulturen leva vidare. Jag är stolt över att ha fått växt upp i en stark föreningskultur och väljer fortfarande att engagera mig i det ideella arbete.

Hälsningar,

Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s