Inspirerande läsning i Svenska Scener

Tidigare i veckan ramlade Svenska Turistföreningens (STF) årsbok ner i brevlådan. Titeln på årsboken 2012 är Svenska Scener. Handlar den bara om teater och konserter tänker du? Men i årsboken får vi lära oss att scen är ett mångfacetterat begrepp. En scen kan självklart vara en fysisk plats i form av en estrad. Men scenen kan också vara ett naturlandskap, en förnimmelse av en plats vi en gång besökt eller de bilder som spelas upp i vårt medvetande när vi får lyssna till en berättelse, höra musik eller läsa en bok.

I årsbokens 14 separata kapitel får vi följa med ut till en rad olika scener i det svenska natur- och kulturlandskapet. Här undersöks hur företeelser som hällristningar, litteratur musik, vykort och sociala medier kan fungera som bärande krafter i reseberättelser. Vi får också möta fjällfotografer och landskapsmålare som under historien öppnat människors ögon för nya exotiska platser. Men det är inte bara författarna och deras texter som berör. Bildmaterialet i boken är rikt och ger texterna visuellt liv. Tillsammans skapas en inspirationskälla för framtida resor och upplevelser.

Svenska Turistföreningens årsbok 2012 – Svenska Scener

Jag passade på att fråga årsbokens redaktör och ansvariga utgivare Anders Tapper om hur tankarna gått i arbetet med årsboken?

‑ I grunden ligger vår redaktionella ambition att med årsböckerna ge medlemmarna både läsnöje och resnytta i föreningens anda. Till innehåll och anslag stödjer de och bekräftar föreningens ideella mål att bli bäst på natur- och kulturupplevelser i Sverige, berättar Anders.

‑ Årets medlemsbok från Svenska Turistföreningen tar sig en serie kulturyttringar som leder till resande. Allt i ett scenario som vill förklara, och samtidigt inspirera. Den handlar om det som ger oss människor lust att resa. Om den inspiration vi får genom bilder vi ser, texter som läses, berättelser vi hör och händelser som utspelar sig, fortsätter Anders.

Anders berättar vidare att årsböckerna samtidigt ska bringa kunskap om oss själva som folk och nation, om vår natur och vår kultur. Till stor del ska de även fungera som tidsdokument för turismen i Sverige. Därmed är de till gagn för framtidens läsare på samma sätt som tidigare årsböcker har varit.

Prisbelönt årsbok

Prisbelönt årsbok från 2011 – Svenska Leder

Att årsböckerna utgör både läsnöje och stor nytta för turismresor i Sverige råder det inga tvivel om. 2011 års bok Svenska Leder belönades med Svenska Publishingpriset 2012 i kategorin ”Bästa besöksguide”. Ett pris som vunnits tidigare med årsböckerna 2008 Svenska Parker och 2007 Brott och Trakt.

Stort grattis till priset Anders!

– Tack! I en förening som gett ut årsböcker sedan 1885 är sådana pris extra kul för våra medlemmar och oss anställda. Vi har alltid jobbat med att försöka locka folk att resa och upptäcka Sverige. Priser som dessa är då härliga bevis på att vi lyckas, avslutar Anders Tapper.

Glada pristagare Anders Tapper och Mårten Leo.
Foto: Ulrik Södergren

Motiveringen till årets pris lyder: ”För en överraskande bok, kraftfull bildbehandling och stor användarbarhet”

Årsboken är bara en av alla förmåner

Alla medlemmar i STF får årsboken. Tillsammans med medlemstidningen Turist  som utkommer fem gånger per år erbjuds man som medlem mycket spännande läsning. Men som medlem har man många fler förmåner. Vad sägs exempelvis om rabatterat boende på STFs samtliga fjällanläggningar, vandrarhem och hotel. Rabatterade kurser och aktiviteter samt massor av erbjudanden från STFs samarbetspartners. Som medlem stödjer du dessutom en förening som verkar för en öppen och tillgänglig fjällvärld, men på ett hållbart sätt med naturens bästa i fokus.

Hälsningar,

Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s