Vedeldad bastu

I helgen hade jag förmånen att få bada vedeldad bastu. Det är ju verkligen hur skönt som helst. Att lite frusen tassa in i en varm och skön bastu, höra hur elden sprakar i kaminen och känna hur kroppen värms upp. Bästa tilltugget är helt klart en apelsin. Den smakar gott, släcker törsten och sprider en härlig doft.

Bastuapelsin Foto:David Erixon

”-Man ångrar aldrig ett bad!” I alla fall inte dom som är kontrollerade får jag väl tillägga. Brukar försöka leva efter den devisen, särskilt till fjälls. Ofta känns det kallt och obehagligt innan badet, förvisso även under tiden i vattnet. Men efteråt är det ju så skönt! Särskilt när man får sätta sig i en bastu.

Bastu Foto:David Erixon

Bastun där jag var i helgen ligger vackert vid en sjö. Någon gång per höst/vinter brukar vi träffas ett gäng där och basta, en fin tradition. Vi gjorde till och med så att vi firade nyår vid denna stuga senast det begav sig. Det var inte vansinnigt kallt men tillräckligt för att det skulle ha bildats ett centimetertjockt lager is. Vi fick förbereda och rensa undan isen i förväg. När sedan tolvslaget närmar sig sitter vi i bastun och håller stenkoll på tiden för att i precis lagom tid rusa ut för att kunna vara i sjön under tolvslaget. Det var det blötaste nyårsfirande jag varit med om.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s