Mer vardagsmotionen åt folket!

Idag har jag varit ute och traskat i de forna skidkungarnas spår. Jag tänker på de som jobbade i skogarna om vintern. Det var många gånger långt att skida till arbetsplatsen och arbetsdagarna var långa. De enda verktygen man hade till sin hjälp var yxa och såg. Att dessa personer fick en otrolig fysik är inte särskilt konstigt. Men hade de valt detta liv frivilligt om de levt med de möjligheter som erbjuds idag?

Mossa Foto:David Erixon

Jag har alltid tyckt att det är skönt att få jobba med kroppen och på hösten brukar jag jobba en del i skogen med röjning och gallring. Jag får då både vara ute mycket, jobba med kroppen och verkligen njuta av fikat. Jag har ibland gått med pulsklocka på mig och sett att jag visserligen inte kommer upp i den puls jag har när jag t ex springer. Men kör jag på ordentligt är det inte särskilt långt ifrån och jag är ju dessutom oftast igång mycket längre tid.

Skogsarbete Foto: David Erixon

Att träna lugnt och länge är något som även norrmännen sysslar mycket med och de kallar det för ”Rolig langkjøring”. Idéhistorikern Sverker Sörlin skriver till exempel om detta i sin bok ”Kroppens geni – Marit, Petter och skidåkning som lidelse”. Han vill förstå hur det kan komma sig att så många ädla medaljer bärgats av folk som kommer från landsdelen Tröndelag i Norge. Han drar helt sonika västerut för att se och lära. Läsvärt skulle jag säga.

Norge på langs är i högsta grad rolig langkjøring så att få jobba i skogen känns perfekt. Detta är ju dessutom ett ypperligt sätt att få vardagsmotion. Att få motion under arbetstid funkar verkligen inte för alla eftersom många idag har stillasittande jobb. Men att ta cykeln till jobbet, åtminstone en gång i veckan. Ta trappan istället för hissen. Inte alltid parkera på närmsta parkeringsplatsen. Sätten att få vardagsmotion är oändliga men det handlar likväl om en inställningsfråga, ett aktivt val. Bestämma sig för att alltid välja alternativet där jag får röra mig lite mer. Här kan vi inte skylla på någon annan utan det är alltid upp till oss själva att välja. Inför vintern har jag valt ett alternativ där jag får röra mig lite mer…
Vad väljer du?

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s