Pulkasimulator 2.0

Som ni kunde se i ett tidigare inlägg har vi byggt en pulkasimulator. Att få tag i däck var inga problem, däckhandlaren hade gott om uttjänta däck och sa:
-Ni får gärna ta hela högen, samtidigt som han pekade mot ett berg av däck.
Vi nöjde oss med tre. Vi spånade lite på konstruktionen och gick sedan loss på däcken med borr och kniv. Då ingen av oss har ett förflutet som bildäcksskärandes ligist valde vi att göra hål i bildäcken genom deras slityta. Inte det lättaste skulle det visa sig eftersom bildäck är armerade med ståltråd. Svårt att borra, svårt att förstora hålet och svårt att trä repet. När vi sedan började att släpa på bildäcken dröjde det inte länge förrän de vassa ståltrådarna ätit upp vårt rep. Det var bara att gå tillbaka till ritbordet.

Niclas drar pulkasimulator 1.0 Foto: David Erixon

Till pulkasimulator 2.0 valde jag istället att göra hål i sidan på däcket. Där är det tunnare och saknar armering. För att ytterligare minska risken för haveri har jag bytt ut repet mot en vajer. Vajern avslutas med en ögla genom vilken jag sedan trär repet. För att minimera slitaget är den del av vajern som bildar ögla trädd genom en bit trädgårdsslang. Pulkasimulatorn kopplar jag sedan in i pulkaselen med ett par karbinhakar.

Pulkasimulator 2.0 detaljer. Foto:David Erixon

Pulkasimulator 2.0 Foto: David Erixon

Jag har nu hunnit vara ute några timmar med denna kreation och det är verkligen över förväntan. Känslan är väldigt lik den när jag drar en pulka svagt uppför. Det känns klockrent att med en så autentisk träning som möjligt kunna förbereda kroppen inför vad som komma skall. Jag har hittills gått en timme i stöten och får utan större problem upp samma puls som jag har när jag springer. Efterhand som jag vant kroppen vid belastningen har jag tänkt att fylla på med sten i däcken och på så sätt få en ännu större belastning. Men här gäller det att skynda långsamt och bygga upp kroppen successivt. En av de största riskerna vi ser med turen är att vi ska dra på oss någon förslitningsskada. Men genom att förbereda våra kroppar på ett bra sätt hoppas vi kunna minska den risken. Under turens första veckor kommer vi dessutom att lyssna extra noga på våra kroppar och inte vara rädda för att ta en extra vilodag när vi känner oss slitna.

För övrigt tror jag att jag kommer att gå med pulkasimulatorn även kommande höstar som träning inför längdskidåkningen. Det är ganska likt att gå skidgång men med den skillnaden att jag kan simulera backar som här hur långa som helst. Genom att lasta på vikt kan jag dessutom simulera att de är hur branta som helst. Jag ser fram emot att vidareutveckla och förfina denna träningsmetod.

Bjuder åter på filmklippet med pulkasimulator 1.0

/David

Annonser

2 thoughts on “Pulkasimulator 2.0

  1. Hej killar!
    Ni är så otroligt inspirerande! I verkligheten visste jag redan, men tänk att ni kan nå ut så bra genom en flimrande skärm! Jag vill också elda och dra däck och åka på träningsläger.
    Fortsätt tagga! Jag önskar er all lycka inför och under turen.

  2. Tack Ellen! Det var fint sagt. Snällt att du tar dig tiden att kommentera. Att få inspirera är ju precis det vi vill och att få höra att det lyckas känns jättekul.

    Ut och elda med dig lite nu så ses vi framöver.

    /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s