Turist i Taberg

Att vara turist i sin hembygd är speciellt, något jag kan rekommendera. Förra veckan hade jag som sagt besök ifrån norr och utöver att vara ute och elda ville jag ju även visa upp omgivningarna. Att besöka Taberg kändes självklart. I mitt arbete som fjällguide  är jag väl påläst på området jag vistas i, oftast Jämtlandsfjällen. Jag känner igen de växter och djur som finns där och jag kan områdets historia. Det var väldigt länge sedan jag sist visade någon runt i Taberg, jag har i alla fall inte gjort det under de senaste åren sedan jag började jobba som guide. Det blev verkligen en ögonöppnare.

Utsikt från Taberg mot Vättern

För dig som känner till området startade vi vandringen ner vid stationshuset och följde sedan Masugnsstigen upp till västra toppen. Besökte östra toppen och gick tillbaka via Bergtemplet.

Det mesta var sig egentligen likt, men inte jag. Jag ville kunna tala om exakt när man började bryta malm, hur länge man använde tillmakning och när man började använda krut. Jag ville kunna namnet på alla växter och kunna tala om vilka djur som är unika för området. Under sommaren så genomförs det regelbundet guidningar på berget, men just nu var det inget annonserat så jag fick guida bäst jag kunde.

Jag blev först frustrerad över att inte veta men sedan lite glad. För jag insåg vilken skillnad jag får göra till vardags i mitt jobb som guide.
Och jag inser att jag måste se till att gå en guidad tur på berget snart med någon som är riktigt påläst, för det är ju så kul att få lära sig mer.

MEN, och här kommer ett stort och viktigt men. Att vara ute i naturen är ju så mycket mer än att ta in en massa fakta. Roas man av det så kan det självklart förgylla tillvaron.
MEN, att få känna frisk luft i lungorna, njuta av alla dofter, trampa på en mjuk stig, höra porlande vatten och skåda ut över mäktiga vyer eller fascineras över detaljer. Det kräver inga förkunskaper alls, det räcker med att bara vara. Underbart!

/David

Annonser

2 thoughts on “Turist i Taberg

  1. …och, du glömde en viktig sak i slutklämmen, att fika!;)

    Jag förstår känslan du beskriver David, men jag tycker du var en bra guide även på Taberg. Jag blev imponerad över hur mycket du ändå kunde om historiken och annat! Det märktes att du var hemma på berget, och du kunde förmedla en känsla och entusiasm för det, vilket jag tycker är jätteviktigt som guide.

    • Helt korrekt! Man får ju absolut inte glömma fikat 🙂

      Tack för omdömet. Entusiasm är viktigt, fakta också så det har jag införskaffat lite mer utav idag. Har nämligen läst ett par intervjuer med några som arbetade i gruvan under 40-talet. Mycket spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s