Varför friluftsliv?

Anledningarna till att syssla med friluftsliv är säkert lika många som antalet människor som utför det. Men jag ska försöka, på ett begripligt och kortfattat sätt, presentera en tankemodell som kan nyttjas för att diskutera motiv till friluftsliv.

 Friluftslivets värden

Jag skulle vilja lyfta fram två förklaringsgrunder till friluftslivets värden. Det kan vara så att friluftsliv är något viktigt för oss människor genom vår evolution, en genetisk nödvändighet. Det kan alltså finnas genetiskt betingade värden som tillgodoses då vi får uppleva saker ute i naturen, den miljön vi egentligen är avsedda att vistas i. Att vistas ute tilltalar urmänniskan i oss och tillåter oss att utvecklas fysiskt och mentalt.

Man skulle också kunna se det som att friluftslivet utgör en kulturell konstruktion. Alltså att det positiva med att vistas i utomhusmiljöer är något som påverkas av den kultur och det samhälle vi lever i. Vad som anses vara friluftsliv och det positiva med aktiviteter som fjällvandring, fiske och skidåkning förändras beroende på tid och geografiskt rum.

Det är knappast svårt att hitta motiv för både det evolutionära och det kulturella perspektivet. Givetvis är våra livsbetingelser idag beroende av våra genetiska arv och evolutionära utveckling. Exempelvis våra sinnesorgans utformning för uppfattning av olika stimuli och behovet av fysisk rörelse är något som kan tillgodoses via friluftslivet. Men samtidigt går det inte att komma ifrån att det vi idag upplever som vackert och eftersträvandsvärt i naturen skiljer sig skarpt mellan olika mänskliga tidsepoker och platser. Alltså utgör den kultur vi vistas i en viktig referens för hur friluftsliv upplevs och genomförs.

 Egenvärde eller metod

Man kan också resonera kring friluftsliv utifrån begreppen egenvärde och metod när man diskuterar varför människor sysslar med friluftsliv. Man kan se friluftslivet som i första hand en metod för att nå andra mål och värden, som exempelvis gruppdynamik, personlig utveckling eller hälsa. Men man kan också tillskriva friluftslivet ett egenvärde. Då utgör själva friluftslivet i sig något existentiellt, en livskvalitet och ett mål i sig självt. Det är vad som upplevs här och nu som sätts i fokus.

En viktig skillnad mellan dessa två perspektiv är att om syftet med friluftsliv är att nå en god hälsa, blir friluftslivet i sig bara en metod utbytbar mot andra. Med ett gymbesök kan samma mål nås. Vill man genom friluftsliv skapa intresse för djur och natur kan ett TV-program eller en bok göra samma sak. Om friluftslivet däremot tillskrivs ett egenvärde är det inte självklar att det existerar några alternativ. Är man ute efter just känslan av att sitta framför en lägereld efter en dag i skogen blir tv-soffan ingen bra alternativ.

Utsikt från Råberget - Sundborns högsta berg 407möh

Utsikt från Råberget – Sundborns högsta berg 407möh

För den som vill teoritisera mer kring frilutslivet och dess världen rekommenderas proffessor Klas Sandells forskning.

Oavsett vilka drivkrafter du har; res dig upp från soffan, öppna dörren och gå ut! Runt knuten finns massor av njutbara möten med naturen och njutbara möten med människor i naturen!

Fjällhälsningar,

Niclas

Annonser

En tanke på “Varför friluftsliv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s