Kantarellöpning, det är de Luxe.

För ett par kvällar sedan stack jag ut för att springa en sväng i de småländska skogarna innan mörkret föll. Efter att ha suttit vid datorn en dag är det alltid skönt att komma ut. Känna hur den friska höstluften fyller lungorna. Känna doften av höstlöv. Känna hur kvällsvått gräs stryker mot fötterna och samtidigt låta hjärtat jobba lite. Min vana trogen slänger jag med en plastpåse i fall det skulle finnas några kantareller kvar. Är dock rädd att två frostnätter med -5 grader har tagit kål på dem.

Kantareller Foto: David Erixon

I fjol var det ett riktigt bra svampår. 
Foto: David Erixon

Efter cirka tio minuter springer jag på det första guldet. Mycket riktigt hade de börjat ruttna, men det positiva var att de växte på en plats där jag aldrig tidigare sett svamp. Kanske har det funnits gott om dem i år, tänker jag och springer vidare till ett säkert svampställe. Här hittar jag mycket svamp och många är dessutom riktigt fina. Löpningen kommer liksom av sig och det blir skattjakt istället. Vet inte vad det är som triggas i hjärnan men jag går verkligen igång på denna naturens egna skattjakt och halvspringer mellan kantarellbestånden. Jag hittar mer och mer och känner mig lyckligare och lyckligare. Till slut tvingas jag dock inse att det är alldeles för mörkt för att jag ska kunna hitta mer svamp och jag lufsar hemåt. Med ett par liter kantareller i påsen är jag dock mycket nöjd och belåten!

Hälften av svampen smörsteker jag och lägger på smörgåsar med färskost och strör över lite salt och peppar. Den andra hälften lägger jag på tork och de kantarellerna ska få följa med på ”Norge på langs”. Att plocka fram kantareller under turen kommer verkligen att kännas de Luxe.

/David

Annonser

3 thoughts on “Kantarellöpning, det är de Luxe.

  1. Ha ha! Låter som sagt bekant… Inte direkt vad jag hade i tanke när jag skrev dessa rader men jag får tacka Fjällis för detta förevigande i våra medvetanden.
    …men jag ska åtminstone inte skida till Kina, inte ännu i alla fall…
    /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s